ATmega Nedir? ATmega328 Özellikleri Nelerdir?

ATmega’nın doğuşu, ilk mikrodenetleyicisini 1993 yılında Intel 8051 tabanlı olarak üreten Atmel şirketine dayanmaktadır. Atmel şirketi ATmega’nında serisi olan AVR serisi mikrodenetleyicileri 1996 yılında yaptığı çalışmalarla çıkarmaya başladı. AVR serisi olan ATmega, 8 bitlik bir mikrodenetleyici ailesidir. Atmel firmasının bu aile içinde birden çok mikrodenetleyicisi de mevcuttur. Bunlar 8, 16, 32,…, 256, 328 gibi sayılarla ifade edilmektedir. Bu sayılardaki amaç her birinin bellek boyutundaki farklılıktır. 

Daha fazla RAM, ROM veya FLASH belleğe sahip mikrodenetleyiciler daha yüksek sayısal değer(256, 328 gibi) almaktadır. Atmega mikrodenetleyicisini çeşitli şekilde programlayabilirsiniz. ATmega mikrodenetleyicileri elektronik alanda çok fazla kullanılmaktadır. Bunun başlıca sebepleri 5-10 liraya eğer Çin gibi yerlerden getirirseniz daha düşük fiyata sahip olabilmemizdir. Ayrıca Atmel firması uzun yılların getirdiği sahiplenmeyle çok fazla dökümanı ve ücretsiz olarak sunduğu hizmetler bulunmasıdır.

arduino-atmega

Önerilen Yazı » Mikrodenetleyici Nedir? Özellikleri Nelerdir?

ATmega Teknik Açıdan İncelenirse;

Teknik açıdan ise Harvard mimarisi ile üretilen RISC tabanlı yapısıyla hızlı bir mimariye sahip olmasıdır. Yani program ile veriler farklı belleklerde saklı olduğu için farklı veri yolu ile erişilebilmektedir. Böylelikle hem programa hem de verilere aynı anda erişilebiliniyor. Geleneksel mikrodenetleyicilerde ise verilere yazılan programa erişim sağlayan tek veri yolu bulunmaktadır. Kısacası ATmega’nın işlem hızı en az iki kat daha fazladır.

ATmega; yüksek performanslı, düşük güç tüketimine sahip 8 bitlik bir mikrodenetleyicidir. Değişik boyutlarda SRAM, EEPROM ve FLASH belleğe sahiptir. FLASH belleğe 10000 defa yazma/okuma yapılabilmektedir.

131 adet, çoğunluğu tek çevrimde çalışan güçlü bir komut setine sahiptir. 20 MHZ’e kadar hızı desteklemektedir.  ATmega tamamıyla statik bir mikrodenetleyici olarak karşımıza çıkmaktadır. ATmega’yı uyku moduna getirdiğinizde, saat durur ve ATmega uyku işleminden önce hangi durumda olduğunu size hatırlatacak çeşitli bayraklar burar. ATmega uyku modunda yalnızca 0.1 uA değere sahip bekleme akımı çeker.

mikrodenetleyici

Önerilen Yazı » Moore Yasası Nedir?

ATmega328 Özellikleri

Arduino platformu üzerinde çoğunlukla kullanılan ATmega328 mikrodenetleyicisinin özelliklerini bilmek, Arduino ile beraber yapılacak uygulamalarda yararlı olacaktır.

Yüksek performanslı, düşük güç tüketimli 8 bitlik RISC işlemci,

Çoğunlu tek çevrimlik olmak üzere 131 adet assembly komutu,

32 adet 8 bitlik genel amaçlı kayıtçı

Tam statik operasyon desteği,

20 MHZ’e kadar çalışma hızı

32 KB Flash Bellek,

1 KB EEPROM,

2 KB dahili statik RAM,

 Flash bellek okuma/yazma sayısı: 10000 (on bin) kere,

EEPROM okuma/yazma sayısı: 100000 (yüz bin) kere,

Veri kayıt süresi: 85 derecede 20, 25 derecede 100 yıl,

2 adet 8 bitlik sayıcı/zamanlayıcı,

1 adet 16 bitlik sayıcı/zamanlayıcı,

6 adet 10 bit ADC,

Programlanabilir seri USART,

SPI iletişim desteği,

I2C iletişim desteği,

Programlanabilir Watchdog Timer,

Dahili ve harici kesinti özellikleri,

Uyku modu ve sinyal girişi olduğunda uyanma özelliği,

23 adet programlanabilir giriş-çıkış portu,

1.8 V ile 5.5V arası besleme,

-40 derece ile +85 derece çalışma aralığı,

Güç tüketimi 25 derece ve 1.8V ile çalışırken; Aktif Mod: 0.2mA, Güç koruma modu: 0.75uA, Power-down modu: 0.1uA

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

⇒ Yukarıdaki özellikler kısmı için Fahrettin Erdinç’in Arduino kitabından yararlanılmıştır. Ayrıca kitap gayet güzel bilgiler vermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir