Elektromekanik Eyleyiciler Nedir? Ne İşe Yararlar?

Elektromekanik Eyleyiciler: Robotlarda Hareket Sistemleri-1

Bu yazı, robotlarda hareket sistemleri yazı serimizin ilk yazısıdır. Motorlar haricinde akla gelen elektromanyetik hareket elemanları solenoidlerdir. Solenoidler mekanik uygulamalarda kullanılan, elektrik enerjisini doğrusal harekete çeviren eyleyicilerdir. Bir solenoid, armatür adı verilen, ferromanyetik malzemeden (genelde çelik) yapılmış çubuk ve onun etrafına sarılmış indüktif tellerden oluşur.

Armatür, sarımların içinde kolayca ileri geri hareket edebilecek şekildedir. Geri hareketi tellerden geçirilen akım oluştururken, armatürün eski konumuna gelmesi yani ileri gitmesi ise bir yay ile sağlanır. Genelde mekanik bir hareketi tetiklemede kullanılan solenoidler, pek çok robotik uygulamasında görülebilir.

Örneğin top fırlatan bir sistemde top atan bir namlunun ani atış yapmasında tetikleyici olarak kullanılabilir. Elektronik kontrollü supap olarak da yine bir çok uygulamada görülürler. Kontrollerinin basitliği ve maliyetlerinin düşüklüğü sayesinde endüstriyel uygulamalarda sıklıkla tercih edilirler.

selonoid-calisma
Selenoid’in akıma göre hareketi

Önerilen Yazı: Piezoelektrik Eyleyiciler Nedir? Ne İşe Yararlar?

Ancak, armatüre uygulanan kuvvet sarımların indüktansının armatür konumuna göre değişimine orantılı olduğundan, solenoidler ile hassas konum kontrolü yapmak mümkün değildir. Serimizin diğer yazılarını hazırladığımızda sitemizde ve Facebook sayfamızda paylaşacağız. Ayrıca buraya adresini ekleyeceğiz. İyi günler dileriz

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir