Moore Yasası Nedir?

Moore Yasası

Tümleşik devrelerin, mikroişlemcilerin içinde önemli bir eleman yer almaktadır. Bu eleman transistörlerdir. Transistörler ise gelişen teknoloji ile giderek küçüldü ve sayıları hızla arttı. Beckman Instruments firmasında çalışan ve sonra Intel firmasını kuran kişilerden birisi olan Gordon Moore’un bu olay dikkatini çekti.

Bu olayla ile ilgili öngörüsünü 19 Nisan 1965 yılında Electronics Magazine dergisinde yayınlanan makalesi ile tüm Dünya ile paylaştı. Teknoloji tarihine geçecek bu öngörü ile Moore, her 18 ayda bir tümleşik devre üzerine yerleştirilecek bileşen sayısının iki katına çıkabileceğini, bunun bilgisayarların işlem kapasitelerinde büyük artışlar yaratacağını, üretim maliyetlerinin ise aynı kalacağını, hatta düşme eğilimi göstereceğini söyledi. (Okuyabilirsiniz: Transistör Nedir?)

Önerilen Yazı » İşlemci (CPU) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Daha sonra, Kaliforniya Teknoloji Üniversitesi Moore’un verdiği bu öngörüyü bir yasa olarak tanımladı. 1965 yılından günümüze kadar bu yasa geçerli olmuştur. Yasa, temel olarak mikroişlemcinin fiziki boyutlarının devreyi oluşturan transistör sayısının karesiyle değişebileceğini öngörmektedir. Tabi bu yasa, gelişen teknoloji ile geçerliliğini uzun süre koruyamayacak gibi görünüyor.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir