Pil ve Şarj Edilebilen Pil Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Piller ve Pil Çeşitleri Nelerdir?

Piller, en kompakt elektrik güç kaynaklarıdır. Piller, içerisinde gerçekleşen kimyasal aktiviteler sonucunda elektrik enerjisi üretirler. Pil, imal edilirken birlikte reaksiyona girmeye hazır kimyasal bileşiklerle birlikte paketlenir. Pilden akım çekildiğinde kimyasal reaksiyonlar meydana gelir. Kimyasallar, reaksiyonları tamamlayıncaya kadar pilden akım çekilebilir ve sonunda orijinal bileşiklerden geriye hiçbir şey kalmaz.

Teknoloji geliştikçe evlerimizde kullandığımız elektrikli aletlerin çoğu kablosuz kullanılabilir hale gelmektedir. Taşınabilir tüm bu elektronik ürünlerin geliştirilen fonksiyonlarını uzun süreli ve etkin olarak idame ettirebilmeleri için temel şart yüksek enerji yoğunluğuna sahip, güvenli, uzun ömürlü, bakımı kolay, kısa sürede şarj edilebilen ve çevreye zarar vermeyen bir enerji kaynağına sahip olmalarıdır.

pil-nedir

Önerilen Yazı » Diyot Nedir? Nasıl Çalışır?

Elektronik aletlerin yaygınlaşması ile birlikte pil kullanım oranları da artmaktadır. Elektrikli ve elektronik aletlerin kablosuzlaşmasını takip eden süreçte pil kullanımı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu süreçte pillerin çeşitleri ve farklı amaçlar için kullanılmak üzere farklı dizaynları ortaya çıkmıştır. Kimyasal reaksiyon türlerine göre farklı yapıda birkaç çeşit pil vardır;

Çinko-Karbon Pil

Sıkça karşılaştığımız pil çeşidi olan çinko-karbon piller, piyasadaki en ucuz pil türüdür. Bu pil, 1.5 Volt (V) üretir. Pil kullanıldıkça gerilim yavaş yavaş azalır. Bu özelliği sayesinde birçok elektronik aletlerde kullanılmaktadır. Dezavantajları ise eskidiğinde sızıntı yapabilir ve metal parçaları korozyona maruz kalarak cihazlara zarar verebilir. Bunun önüne geçmek için uzun süre kullanmadığınız elektronik aletlerden (örneğin kumanda, radyo vb.) pilleri çıkarmanızdır.

Çinko-Klorür Pil

Standart boyutlardaki ağır görev pilidir. 1.5 V üretir. Çinko-karbon pillerden çok daha fazla yük tutar ve daha ucuzdur.

Gümüş-Oksit Pil

Disk biçiminde olan buton pillerdir. 1.4 V üretir. Uzun bir süre için küçük bir akım verir.

Alkalin

Aynı büyüklükteki çinko-karbon pilden 3 kat daha fazla yük tutar fakat daha pahalıdır. 1.5 V üretir. Çinko-karbon pilden daha fazla akım verebilir. Kullanım ömrü boyunca gerilim sabit kalır; sonunda ise aniden düşer. Sızıntı yapmaz. Aniden düşme gösterdiği için bu özelliği akılda bulundurulmalıdır.

Lityum

Standart boyutlarda gümüş-oksit gibi buton pillerdendir. 1.5 V üretir. Uzun bir süre (1-2 yıl) küçük bir akım üretir, fakat kısa bir süre için yüksek değerde bir akım üretebilir. Ayrıca lityum-iyon piller hakkında daha geniş bilgileri, yazdığımız yazıdan okuyabilirsiniz. Bu yazımıza ulaşmak için Buraya tıklayabilirsiniz.

Şarj Edilebilen Piller Nelerdir?

Tekrar şarj edilebilen piller günümüzde taşınabilir elektronik ve elektrikli eşyalarda sahip olduğu üstün özellikler sayesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kesintisiz güç kaynağı veya ara sıra çekilen büyük akımlar için şarj edilebilen piller kullanılır. Enerjisi tükenince şarjlı pil, şebekeden beslene bir şarj cihazına bağlanır. Bu da pildeki kimyasalları yeniden orijinal haline getirir.

Şarj edilebilen pil türleri;

Kurşun-Asit (Akümülatör)

Kurşun-asit pillerine akümülatör ismi de verilmektedir. Genellikle 2 V gerilim üretirler. Yüksek akım verebilir. Dezavantajı olarak portatif yapıları yoktur. Kurşun elektrotlara sahip olmalarından ötürü de pillerin ağır olmasına neden olurlar. Asit elektrolit akıtma tehlikesi vardır. Otomobillerin marş motorlarında kullanılmaktadır.

şarj edilebilen

Önerilen Yazı » Kondansatör (Kapasitör) Nedir? Ne İşe Yarar?

Nikel-Kadminyum (NiCad)

Aynı  boyuttaki çinko-karbon pilden daha az yük tutar. 1.2 V üretir. Yaklaşık olarak tamamı deşarj olduğunda gerilim aniden düşer. Yüksek akım verebilir. Bellek etkisi bulunmaktadır. Yani deşarj edildiği seviyeyi hatırlayabilir. Yeniden şarj edildikten sonra, hatırlanan seviyeye düşerse, akım vermeyi durdurur. Bu ise akım kapasitesini azaltır.

nikel-kadminyum pil

Nikel Metal Hidrit (NiMH)

Nkel metal hidrit pillerinin en önemli özelliği aynı boyuttaki nikel-kadminyum pillerinin taşıyabildiği yükten iki katı kadar daha fazla yük tutabilir. Lakin bu piller diğer pillere göre daha pahalıdır. 1.2 V gerilim üretir ve nikel-kadminyum da olan bellek etkisini göstermez. Elektrikli araçlarda kullanılmaktadır. Bu yazı hakkında daha fazla bilgiye sahipseniz, alt taraftaki yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. İsminizi belirterek yazımıza ekleriz. Memnuniyet duyarız.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir