Örümcek İpeğinden Hassas Mikrofon Geliştirildi!

Doğa bizlere her zaman yol gösteriyor. Araştırmacılar da doğadan esinlenerek birçok teknolojiyi çıkarıyor. Öyle ki uçakların, arabaların arkasında hep doğadan ilham alınma var. Bu çalışma da ise bilim adamları, örümcek ipeğinden ilham alarak daha hassas işitme cihazları geliştirilebileceğini ortaya koydu.

New York’taki Binghamton Üniversitesi bilim insanları, böceklerle insanların sesleri algılama yöntemlerini karşılaştırdı. Buna göre insanlar baskıya dayalı sesin yönünü belirlerken, çoğu böcek tüyleri aracılığıyla sesleri duyabiliyor. Sivrisinek, örümcek gibi böceklerin havadaki basınç değişikliklerini saptamak yerine, vücutlarındaki çok ince tüyleri kullanarak havanın hareketini algılıyor. Buradan yola çıkan bilim insanları “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlanan bu çalışma ile örümcek ipeğinin narin dokusunun yeni mikrofon türleri geliştirmek için elverişli ve ideal olduğu ortaya çıktı.

Örümcek ipeğinin, çok düşük frekanstakiler de dahil olmak üzere ses dalgaları tarafından harekete geçirilecek kadar ince olduğunun anlaşıldığını kaydetti. Örümcek ipeği, 3 hertz gibi insan kulağının duyamayacağı kadar düşük frekanslarda dahi hareket edebiliyor. Bilim adamları, örümcek ipeğini altınla kaplayıp manyetik alana yerleştirdi. Çalışmanın sonucunda ses dalgaları tarafından oluşturulan hareketi elektronik sinyale dönüştürerek daha fazla yön doğruluğuna sahip ve daha geniş frekans aralığını algılayan hassas bir mikrofon elde edildi.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir