Türkiye’de Üretilen 3 Yerli İnsansız Hava Aracı (İHA)

Bu yazımızda ülkemizde başarılı sonuçlar almış ve görevine devam ederken bir taraftan da halen geliştirilen üç ayrı İHA’yı genel olarak tanıtacağız;

ANKA İnsansız Hava Aracı

7 km yükseklikte 18 saat görev yapabilen blok-a tipi Ankaların ardından, 10km yükseklikte 24 saat görev yapabilen Anka’nın ikinci modeli Anka-B tamamlandı. ASELSAN üretimi elektro-optik (FLIR) kameralarla donatılan ANKA, 250 kg faydalı yük taşıyabiliyor, gece-gündüz şartlarında otomatik iniş-kalkış yapabiliyor.

1,5 tonluk kalkış ağırlığındaki ilk ANKA’ların ardından Türk mühendisleri ‘silahlı İHA’ için de kolları sıvadı. 5 tonluk kalkış ağırlığına sahip olacak ANKA-S, önceki araçların 250 kg’lık faydalı yük kapasitesini 1 tona çıkarıyor. Bu rakam, ANKA-S’in istihbari gözlem ekipmanlarının yanında hatırı sayılır miktarda bomba taşıyabileceği anlamına geliyor.

anka-iha

İlginizi Çekebilir » ANKA-S Projesi Nedir?

ANKA-S’te fark yaratan en önemli unsur ise silahın dışında şüphesiz SAT-COM donanımına sahip olması. Havada iken sürekli TÜRK-SAT uydularıyla iletişim halinde olacak araca, İngiltere’den Güney Afrika’ya, oradan da Moğolistan’a uzanan bir üçgen içinde komut gönderilebilecek. 2016 yılında tamamlanacak ANKA-S’in 2017’de TSK envanterine girdi. Gerekli çalışmalar devam ediyor. Gelişmiş gözlerle donatılan araç, 200 km çapındaki herhangi bir alıcıya HD görüntü nakledebiliyor.

BAYRAKTAR Taktik İnsansız Hava Aracı

7 km nin üzerinde 24 saat süreli olarak görev yapabilen Bayraktar-İHA 150 km çapında bir alanda kontrol edilebildiği gibi tam otomatik kontrol sistemine ve üç yedekli oto pilot sistemine sahiptir. Yer sistemlerine bağlı olmaksızın tam otomatik kalkış ve iniş özelliği ile GPS bağımlılığı olmaksızın dahili sensör füzyonu ile seyrüsefer özelliği mevcuttur. 

bayraktar-iha

İlginizi Çekebilir » Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Özellikleri

Bu özellikler onun tercih edilme sebepleri arasındaki en büyük etkenlerdendir. Roketsan’ın geliştirdiği lazer güdümlü anti tank füzesi(8 km menzilli) takılan Bayraktar hedefini %100 isabetle vurmuştur. Ayrıca geçtiğimiz günlerde roketsan tarafından geliştirilen harp başlıklı akıllı füze(8 km menzilli) ilk kez bir İHA(Bayraktar) üzerinde test edilmiştir hedefini tam isabetle vurmuştur. Bu ülkemiz açısından oldukça önemli bir gelişmedir.

KARAYEL Taktik İnsansız Hava Aracı

Karayel en önemli aşama olan faydalı yük ile test uçuşunu da başarı ile tamamlayarak kullanıma ve TSK envanterine girmeye hazır ilk taktik İHA olarak Türk Savunma ve Havacılık Sanayii’nin gururlarından birisi olmuştur. 7 km ye kadar uçuş yüksekliğine çıkıp, 70 Kg faydalı yük taşıyıp 20 saate kadar havada kalarak 210 km uzaktaki istasyona görüntü aktarabiliyor.

karayel-iha

Üzerindeki gelişmiş elektro optik kamera sayesinde gökyüzünde yüksek irtifada çok hassas bir şekilde lazer ile hedef işaretleme yaparak hedeflenen cismi çok iyi bir netlikle kullanıcıya iletebilme kabiliyetine de sahiptir. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’ya göre bu ay silahlı iha havalanacaktır.

Tüm bu yapılan çalışmaları merakla takip ediyor ve destekliyoruz. Umarız tüm bu firmalarımız milli ve manevi değerlerimizin ışığında, aralarındaki tatlı rekabeti de sürdürerek Dünya genelinde daha birçok büyük başarıya imza atarlar. Emeği geçen herkesin ellerine ve zihinlerine sağlık!

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

3 thoughts on “Türkiye’de Üretilen 3 Yerli İnsansız Hava Aracı (İHA)

  • cengiz

    Haberlerin tarihi belli değil bu yüzden herhangi bir yorum yapamıyorum.

    Yanıtla
    • TeknolojiProjeleri.com

      Merhaba Cengiz Bey,

      Yazıyı yazdığımız tarih: 6 Mayıs 2016’dır. Güncellenen bilgilerle yazımızı düzenliyoruz.

      Yanıtla
  • cengiz

    yayınlanmaması gerekiyorsa yayınlamayın,ama yayınlanması gerekiyorda yayınlamıyorsanız neden?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir