Ethernet Kartı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Bu yazımızda Ethernet kartı nedir sorusundan başlayarak ethernetin ne işe yaradığını, ne zaman ortaya çıktığını anlatmaya çalışacağız. Ethernet kavramı ilk kez 1973-1975 yılları arasında Xerox PARC tarafından yapılan bir araştırma sonucunda geliştirildi. Ethernet bilgisayarlar arasında ağ oluşturmaya yarayan bir yöntemdir. Böylelikle bilgisayarlar, ethernet aracılığı ile birbirlerine bağlanabilirler.

Ehernet olmadan önce veri alışverişi disketle yapılıyordu. Ethernette kulanılan metotlar radyo tertibatına benzer. Ethernet adı iletişim kablosuna benzetilen “ether” den gelmiştir. Ethernet günümüzde ağ bağlantı teknolojisinin alt yapısını oluşturmuştur. Kablolanmanın yerini daha düşük bütçeli, güvenli, bozuklukları daha kolay bulma gibi kolaylıkları olan ethetnet HUB’larla birleştirilmiştir.

Ethernet istasyonları birbirlerine veri donanımları ve bloklardan oluşan ağla veri alışverişi yaparak haberleşir. İstasyonun 48 bitlik kendilerine mahsus MAC adresleri vardır. Ağ bağdaştırıcı kartları çipleri ve buna benzer verileri Ethernet istasyonları kabul etmezler. Kendilerine özgü bir adrese sahiptir. Ethernet’in fazla kullanılması donanım maliyetinin düşük olması ve ara yüzü fazla yer kaplamaması sebebiyle bilgisayar alakartlarına ara yüzü koyma ve başka bir ağ bağdaştırıcısına gerek kalmamaktadır. Modem tarzı donanımları bilgisayara Ethernet kartı vasıtasıyla bağlarız.

Önerilen Yazı » Rom Bellek Nedir? Ne İşe Yarar?

Ethernet Kartı Nedir?

Ethernet kartı, bilgisayar ağlarında bilgisayarla ağ arasında iletişimi sağlar. Anakartın genişleme yuvalarına takılır. Diz üstü bilgisayarlarda PC Card (PMCIA) soketine veya paralel porta bağlanır. Ethernet kartlarına network kartı, ağ arabirim kartı gibi isimlerde verilmektedir.

Ethernet kartı aracılığıyla bilgisayar ağlarındaki bilgisayarlar arasında veri iletimi olur ve cihazlar diğer bilgisayarların kullanımı için paylaşıma açılabilir. Ethernet kartlarının çıkışındaki bağlantı noktasına kablo bağlanarak, bilgiler kablo aracılığı ile diğer bilgisayarlara veya paylaşıma açık olan cihazlara iletilir.

Ethernet Kartının Yapısı Nasıldır?

Ethernet kartları tak-çalıştır özelliğine sahiptirler. Anakartaki slota katıldıktan sonra hiçbir yazılıma gerek duymadan çalışır.

MAC (Media Access Control) Adresi

Her bir ethernet kartında sadece o karta ait olan bir 48 bitlik numara vardır. Buna MAC adresi denir. MAC adresi üretici firma tarafından kartın rom belleğine üretim sırasında kaydedilir ve bu numara değiştirilemez.

İlk 24 bit= 3 byte Üretici Kodu (ilk 3 byte)

Son 24 bit= 3 byte Seri Kodu (Son 3 byte)

Bilgisayar ağlarında veri alış-verişi bu MAC adresleri kullanılarak yapılır. MAC adresi ile ethernet kartları birbirlerinden ayırt edilir. Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) bilgisayar ağları ile ilgili ağ standartları belirler. Ağ kartlarının MAC adresleri IEEE tarafından belirlenip üretici firmalara verilir.

CRC Hata Kontrolü

Yerel ağda bir bilgisayar diğer bilgisayara veri yollamak istediğinde bu veri çerçeve (frame) denilen veri paketleri haline dönüştürür. Bilgisayar bu veride bazı hesaplamalar yaparak bir kod üretir ve bu kodu verinin sonuna ekler. Bu koda CRC kodu denir. Veri diğer bilgisayara ulaştığında veri hesaplamalar yaparak veri paketini açar ve CRC kodunu hesaplar. Hesaplanan CRC kodu ile gelen paketin CRC kodu aynı ise veri doğru iletilmiş demektir.

CSMA/CD

Ethernet ağlarında belli bir anda ağ kablosunu hangi bilgisayarın kullanacağı CSMA (Carrier Sense, Multiple Access/Collision Detection) tekniğiyle belirler. Bu teknikte paket gönderilmeden önce kablo kontrol edilir. Ağda bir iletişim yoksa iletişime izin verilir.

Bağlantı Portu

Verilerin kabloya veya kablodaki veriyi ethernet kartına aktarılmasını sağlar. Ethernet kartlarında R-45 ve BNC konnektörlerine uygun iki farklı port çıkışı vardır.

Önerilen Yazı » Anakart Nedir? Nasıl Çalışır?

Ethernet Kartı Nasıl Çalışır?

Ethernet kartı iletilecek verileri paketlere böler ve kart çıkışına bağlı ağ kablosuna gönderir. Bir yerel ağ (lan) sisteminde iletilen veri paketlerinde, alıcının MAC adresi, göndericinin MAC adresi, iletilen veri ve CRC kodu bulunur. CRC kodu gönderilen verinin bozulup bozulmadığını kontrol eden koddur.

Paket gönderilmeden önce kablo kontrol edilir ve kablo boş ise veri gönderilir. Paketlenen veri karşı bilgisayara gönderilir, alıcı bilgisayarın ethernet kartı tarafından alınıp çözülür ve CRC koduna bakılır. CRC kodu aynı ise veri kabul edilir. Paketten veri alınır ve bilgisayar tarafından işlenir. CRC aynı değilse verinin bozulmuş olduğu anlaşılır ve veri kabul edilmez.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir