İntranet (İç Ağ) ve Extranet (Dış Ağ) Nedir?

Bu yazımızda Intranet ve Extranet’in ne olduğunu açıklayarak yazacağız. Böylelikle intranet ve extranet ifadelerinin nerelerde kullanıldığını da öğrenmiş olacaksınız.

Intranet (İç Ağ) Nedir?

Bir şirketin çalışanlar arasında iş süreçlerini düzenlemek, iş birliğini kolaylaştırmak için tasarlanmış bilgi paylaşımı sunan dâhilî, özel ağdır. Yani sadece kurum ve kuruluşlardaki bilgisayarların erişebileceği dışa kapalı bir ağdır. Web tarayıcı tabanlı bir ortamdan ulaşılabilen intranet, her türlü önemli bilginiz için herhangi bir zamanda dünyanın herhangi bir yerinden ulaşılabilecek merkezi güvenli bir depo hizmeti görür.

Yerel ağın dışardan erişime açık olup olmaması bir takım donanım ve yazılım çözümleriyle (Firewall) kolayca sağlanabilir. Kuruluş İçi yazışmalar, bilgi aktarımları Intranet üzerinden gerçekleştirilebilir. IntraNet üzerinde, sadece kurum içinden görülmesine izin verilen bilgiler konulur. Erişim hızı, yerel ağ olduğu için çok yüksek olacaktır.

Önerilen Yazı » Ağ Topolojisi Nedir?

Extranet (Dış Ağ) Nedir?

Extranet ise Intranet’e benzer olmakla birlikte müşteriler, iş ortakları veya şirket dışından herhangi birileri tarafından erişilebilir olma özelliğine sahiptir. Extranet tasarım, şirketinizin dışındaki insanlarla irtibat halinde olabilmenizi sağlar ve şirketinizin, belge yönetimi, dosya ve fotoğraf değişimi, posta, duyurular, bilgi edinme talebi, müşteri proje güncelleme, etkinlik takvimi, çevrimiçi katalog, fiyatlandırma, irtibat yönetimi, müşteri geri bildirimi gibi birçok işinin gerçekleştirilmesine imkan tanır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir