Leidenfrost Etkisi Nedir?

Leidenfrost Etkisi Nedir?

İlk defa 1732 yılında Hermann Boerhaave adında bir bilim insanı tarafından farkedilen bu olay, 1756 yılında Tract About Some Qualities of Common Water isimli bir projenin sahibi Alman bilim insanı Johann Gottob Leiden’ın adıyla alınan bu etkiyi, evde herkesin bir şekilde gördüğü bir örnek ile açıklayalım.

Bir tavayı ısıtmaya başladık ve üzerine su damlattık. İlk başta hemen buharlaştı. Sonra bu damlattığımız su, kabın sıcaklığı arttıkça daha hızlı bir şekilde buharlaşacağını düşündük. Tavanın sıcaklığını artırdık ama aslında öyle düşündüğümüz gibi olmadığını gördük. Çünkü tavanın sıcaklığı belli bir değerin üzerine çıkınca, su damlacıklarının tavanın üstünde hareket ettiğini ve buharlaşmadan kaldığını gördük. İşte bu etki yani Leidenfrost etkisi sıvının kaynama noktasının üstündeki sıcaklıklarda gözlenir. Belli bir sıcaklık değerinden sonra, kabın yüzeyinden suya aktarılan ısı miktarı çok yüksek olduğundan, su damlacığının kaba temas eden kısmı çok kısa sürede buharlaşır.

Önerilen Yazı » Mpemba Etkisi: Sıcak Suyun Soğuk Sudan Önce Donması Olayı

Oluşan buhar katmanı su damlacığının kapla temasını keser ve su damlacığının kabın yüzeyine yayılmasını engeller. Bu durumda ısı aktarma hızı belirgin derecede düşer. Oluşan buhar katmanının kalınlığı yaklaşık 0,1 mm’dir, dolayısıyla buhar tabakası çıplak gözle kolayca fark edilemeyebilir. Leidenfrost etkisi suda 200°C’nin üstünde gözlenmeye başlar. Bu sıcaklıktan itibaren ısı aktarma hızı belirgin şekilde düşerken damlanın da ömrü uzamaya başlar.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir