Patentin Önemi Nedir? Yaşanmış Bir Hikaye “Stres Çarkı”

İnsanlarımız tarafından yapılan değerli projeler ne yazık ki patent kavramı yaygınlaşmadığı için ya da tam olarak önemini bilemediğimiz için elimizden kaçıyor. Bu yazımızda bir yaşanmışlık olayını açıklayacağız. Şuan ülkemizde ve Dünya’da popüler olan stres çarkını hepimiz biliyoruz. Onu tasarlayan Amerikalı kadın, patentini yenileyemediği için şuan parasız çünkü çok satılan bu üründen hiçbir pay alamıyor. Gelin yaşadığı olayı yakından bakalım ve patentin önemini görelim.

Amerika’nın Florida eyaletinde bir kadın yaşıyor. Adı Catherine Hettinger. Onun önemi ise şuan ülkemizde ve dünyada milyonlarca satan stres çarkını kızını eğlendirmek için tam 20 yıl önce düşünüp, tasarlaması. İlk başta arkadaşlarının tavsiyesi ile patentini aldı ve elinde 8 yıl tuttu. Sonra o tasarımına olan inancını yitirmeye başladı ve 2005 yılında bir hata yaparak yenileme ücreti olan 400 doları ödemedi ve patenti boşa düştü.

Önerilen Yazı » Nikola Tesla Kimdir? Hayatı, İcatları Nelerdir?

Sonra, ilerleyen zamanlarda bir üretici bu stres çarkını gördü ve üretmeye başladı. Üretenler ciddi manada para kazanırken, şimdi 62 yaşında olan Catherine Hettinger, eski bir evde fakir seviyede yaşamını sürdürüyor. Guardian’a konuşan Hettinger, “Mucit olmak zorlayıcı bir şey. İcatların yalnızca yüzde 3’ü para kazandırıyor. Evini ipotek ettiren ve çok daha fazlasını kaybeden mucitleri gördüm. Ev arkadaşı alıyorsunuz, arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım alıyorsunuz. Çok zor” dedi.

Stres Çarkının Kökleri

Stres çarkının kökleri, 90’lı yıllarda bir kas rahatsızlığı ve doğuştan gelen bağışıklıkla ilgili bir hastalıkla pençeleşiyor ve şimdilerde 30 yaşında olan kızı Sara’yı karnında taşıyordu. 

Kas güçsüzlüğü yaratan hastalıklar nedeniyle Sara’nın oyuncaklarını toplayamadığını ve onunla fazla oyun oynayamadığını anlatan Hettinger, hikâyesini şu sözlerle anlattı:

“Bu yüzden bazı şeyleri gazetelerle bir araya getiriyor ve başkaca malzemeleri de bantla tutturuyordum. Aslında bu ilk örneği değildi. Bir şeylerin benzeriydi, onunla farklı bir şekilde oynamaya başladı, ben de onu başka bir amaçla kullanılmak üzere değiştirdim. Birkaç kez yeniden tasarım yaptıktan sonra, stres çarkının temel, mekanik olmayan versiyonu doğdu. Adeta birlikte icat ettik, o döndürebiliyordu, ben döndürebiliyordum. İşte böyle tasarlandı.”

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir