Termosifon Nedir? Nasıl Çalışır?

Termosifon Nedir? Nasıl Çalışır?

Bu yazımızda termosifon nedir, termosifon nasıl çalışır bunlardan bahsettik. Termosifon için bir tanım yaparsak, içine aldığı suyu istenilen sıcaklığa kadar ısıtan ve bu sıcaklıkta sabit kalmasını sağlayan bir elektrikli cihazdır. Depo içinde bulunan suyun ısıtılması, diğer çeşit elektrikli ısıtıcılarda olduğu gibi bir rezistans (ısıtıcı) ile yapılır. Yani termosifonlar suyu belli bir zamanda ısıtan cihazlardır.

Termosifonların su depoları 5 ile 120 lt. arasında çeşitli büyüklüklerde yapılır. Depo hacmi büyük olan termosifonların ısıtıcı güçleri de büyüktür. Isıtıcı güçleri 400 W ile 6000 W arasında değişmektedir. Genellikle ev tipi termosifonlarda ısıtıcı güçleri 1980 W’tır. Rezistans devresine seri olarak bağlı bir termostat (Okuyabilirsiniz ⇒ Termostat Nedir?) suyun istenilen sıcaklıkta sabit kalmasını sağlar. Sıcaklık istenilen seviyeden aşağı düştüğünde otomatik olarak devreye girer ve rezistans çalışır. İstenilen sıcaklığa ulaştığında ise kontakları açılarak rezistansı devre dışı bırakır.

Önerilen Yazı » Isı Kontrol (Temperatür) Rölesi Nedir? Nasıl Çalışır?

Termosifonların suyu ısıtma zamanları gücü ile orantılıdır. Gücü büyük olan termosifon daha kısa sürede suyu ısıtır. Termosifonların bir soğuk su girişi ve bir de sıcak su çıkışı vardır. Musluk açıldığında soğuk su girişinden termosifon içine su dolar. Termostatın düğmesi istenilen sıcaklığa kadar çevrilerek rezistansı devreye sokar. Ayarlanan ısı derecesine ulaştığında ise termostat rezistansa giden enerjiyi keser. Sıcak su çıkışından ise ısınmış su dışarı alınarak kullanılır.

Termosifonların başlıca parçaları:

  • Gövde (Kazan)
  • Isıtıcı (Rezistans)
  • Termostat
  • Emniyet Ventili
  • Anot
  • Termal Devre Kesici
  • Sinyal Lambaları

Termosifon Nasıl Çalışır?

Alt tarafta bir termosifonun elektrik devre şemasını görmektesiniz. Görüldüğü gibi termostat ve termal devre kesici rezistansa seri bağlanmıştır. Sinyal lambası ise rezistansa paralel bağlıdır. Termosifona enerji geldiğinde yeşil sinyal lambası yanar.

Önerilen Yazı » Şofben Nedir? Nasıl Çalışır?

Termostatın düğmesini çevirdiğimizde ya da dijital termosifonsa tuşlarına bastığımızda rezistans devreye girerek suyu ısıtmaya başlar. Bu arada kırmızı lamba da yanar. Ayarlanan sıcaklığa ulaştığında ise termostat kontaklarını açarak rezistansı devre dışı bırakır. Su sıcaklığı ayarlanan sıcaklığın altına düştüğünde termostat tekrar kapanarak rezistansı devreye sokar.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir