Kilogram Ölçüsünün Yeniden Tanımlandığını Biliyor Muydunuz?

 

Başlığı yanlış okumadınız. Kilogramın ölçüsü yeniden tanımlandı. Yani 1889 yılından bu yana kilogramı ölçmek için kullanılan kalibre etme yöntemi değişti. Lakin bu duruma endişe etmemize gerek yok. Çünkü bir kilogramın ne kadar olacağı değişmeyecek. Yani hala kilogramı, kilogram olarak algılayacağız. Sadece onu nasıl ölçtüğümüz değişecek. 

1889 yılından bu yana kilogramın değeri platinyum-iridyum’dan oluşmuş özel bir silindir ile ölçülüyor. Bunda sonra kilogram, Planck sabitini doğrulukla ölçen Kibble dengeleme adı verilen yeni bir ölçü tipine göre tanımlanacak. Almanya’da Ilmenau Teknik Üniversitesi’nde Plank Dengeleme adı verilen daha hassas bir ölçü ile kilogramın yeniden belirleneceği duyurmuştu. Bunun için oluşturulan yeni prototibi yaparak sundular. Bundan sonra bütün gelecek ölçü birimleri ise Planck sabitine göre hassas bir şekilde kalibre edilecek.  

Önerilen Yazı: Dünya’nın En Güçlü Mıknatısı: 41.4 Tesla!

Niçin buna gerek duyuldu diye düşünebilirsiniz. Çünkü bizlerde neden böyle oldu diye düşündük. Araştırmalarımız sonucunda bazı sonuçları elde ettik. Gelecekte kuantum çalışmaların hızla artacağı bilinmektedir. Var olan ölçü sistemleri ve kalibre eden yaklaşımlar ise çok eski yıllardan geliyor. Böyle olunca da gelecekte karşımıza çıkacak yeni ölçü kavramlarını karşılayamıyor. Buradan bir sonuç daha çıkıyor. İlerleyen zamanlarda yeni ölçü kavramlarının da çıktığını göreceğiz. Özellikle yüksek hassasiyete sahip ölçüler için, eski ölçü kalibre sistemlerinin değişerek farklı kalibre sistemlerine geçiş olacak.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Kaynak: Scientists To Unveil New Scales For Redefined Kilogram Later This Year / IFLSCIENCE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir