5 Nanometre Çipe 30 Milyar Transistör

5 Nanometre Çipe 30 Milyar Transistör

Teknoloji nereye gidiyor diye düşünebilirsiniz. Mikro ve Nano üretimden sonra saç telimizden ince dişli çarkların üretildiğini biliyoruz. Çok küçük alanda yapılan bir başka çalışmada IBM’den geldi. IBM, 1911 yılında kurulduğunda çoğu insan teknolojinin saçma olduğunu düşündü ve ona yatırım yapmadı. Sonra bilgisayarlar yaygınlaşmaya başladıkça artan gelişmeler şirketi değerli kıldı. Şuan ise piyasada bulunan en gelişmiş ve en küçük silikon çipini üretiyor.

Piyasada en küçük çip 10nm boyutlarında bulunuyor. IBM ise yeni ürettiği çipin boyutunu 5 nm’ye indirerek içine 30 milyardan fazla transistör koyuyor. Ne gibi bir avantajı olacak diye düşündüyseniz iki çipi şöyle karşılaştırdılar;

  • Piyasada bulunan en küçük boyutlu çip ile aynı güçteyken yüzde 40 oranında daha fazla performans gösterecek,
  • Aynı performans aralığında ise yüzde 75 gibi enerjide tasarruf sağlayacak.

Özellikle yapay zeka çalışmalarının artmasıyla bu çiplerin kullanılması planlanıyor. Ayrıca boyutundaki ve enerji harcamasında görülecek büyük bir azalma, daha küçük boyutlara sahip daha verimli ürünlerin üretilmesini sağlayacak.  İlk çiplerin santimetre seviyelerindeyken şimdi nanometre seviyelerine düşmesi teknolojinin de inanılmaz geliştiğini gösteriyor.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir