Şifreyi Saatler İçinde Çözen Bilgisayar Teknolojisi

Şifreyi Saatler İçinde Çözen Bilgisayar Teknolojisi

Bilgisayarınızı açmak için, mesajlarınıza bakmak için, banka hesaplarınıza bağlanmak için kullandığınız şifreleri belirlerken genellikle önünüze hep benzer bir kural koyulur: “En az 8 karakter olsun, en az bir rakam ve büyük harf içersin.” Bütün bu koşulları bir araya getirir, hatta bununla da yetinmeyip araya birkaç tane de özel karakter sıkıştırırsanız 8 karakterli bir şifre belirlemek için oluşturabileceğiniz toplam kombinasyon 95 üzeri 8’e karşılık geliyor. 

Hesapladığınızda 7 katrilyona yaklaşan, okuması zor bir rakam ama öyle görünüyor ki uzmanlar yakında bunun da yeterliliğini sorgulamaya başlayacak. Neden? Norveç’in Oslo şehrinde gerçekleştirilen Passwords^12 adlı konferansa katılan Stricture Consulting Group adlı şirketin CEO’su Jeremi Gosney’in ortaya koyduğu sistem.

25 adet AMD Radeon grafik kartının paralel işlem yeteneğinden güç alan bir sunucuda Microsoft’un NTLM şifreleme algoritmasını çalıştıran Gosney, bu sistemle saniyede 350 milyar adet 8 karakterli şifre tahmini yapılabileceğini göstermiş. Burada kullanılan ekran kartlarının hemen hemen hepimizin bilgisayarında yer alan, en üst uç örneği 1000 doları bulmayan türden kartlar olduğunu özellikle vurgulamakta fayda var.

sifre-cozen-bilgisayar

Önerilen Yazımız: Sezar Şifreleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Yapılan şifre tahminlerine bu hızda geri dönüş olması ise 8 karakterli bir şifrenin olası tüm kombinasyonlarının 5,5 saatte çözülebilmesi anlamına geliyor. Tabii birçok sistem 3 yanlış şifre denemesinin ardından kullanıcı hesabına erişimi engellediği için tehlike ilk anda göründüğü kadar büyük değil. Diğer yandan bu kadar ucuza mal edilen bir sunucunun böylesine büyük işlerin altından kalkabildiğini görmek de bir hayli şaşırtıcı. Yine de güvenlik önlemi olmayan veya az olan sitelere üye olurken ve şifrenizi verirken düşünün. Çoğumuz aynı şifreyi başka yerlerde de kullanıyoruz. Bu da güvenlik açığına sebep olabilir. Sağlıklı ve güzel günler dileriz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir