Uzay Mühendisliği Nedir? Ne Yapar?

Uzay Mühendisliği Nedir? Ne Yapar?

Uzay mühendisliği atmosferin dışında kullanılacak araçların ve sistemlerin geliştirilmesi ve tasarlanmasına yönelik araştırmalar yapılan mühendislik dalıdır. Başlangıçta havacılık mühendisliğinin bir kolu olan uzay mühendisliği, 20. yüzyılın başından itibaren uzay araştırmaları alanında yaşanan ilerlemeler ve çok farklı işlevleri olan uzay araçlarının (örneğin uzay istasyonları, insansız uzay araçları, uzay mekikleri, sondalar, uydular) geliştirilmesi nedeniyle günümüzde ayrı bir mühendislik dalı olarak kabul ediliyor.

Hava araçları ile uzay araçlarının çalışma mekanizması birbirinden farklıdır. Helikopter, uçak gibi atmosferde hareket eden hava araçları ileriye doğru hareket etmek için içinde bulundukları havayı geriye doğru iter. Ancak uzayda hava yoktur. Bu nedenle uzay mühendisleri uzay araçlarının atmosferin dışına çıkmasında, uzayda yol almasında ve yön değiştirmesinde kullanılabilecek farklı itki sistemlerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapar.

uzay-ucak-muhendisi

Önerilen Yazı: Uzayda Nasıl Hareket Edilir?

Uzay mühendisliğinin ilgi alanlarından biri uzay araçlarına etki eden kuvvetlerin (örneğin kütleçekim kuvveti, atmosferdeki hava sürtünmesi, itki sistemlerinin oluşturduğu itme kuvveti) yörünge hareketleri üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu, uzay araçlarının uzayda takip edeceği yolun belirlenmesinde hayli önemlidir. Ayrıca uzay araçlarının yüksek enerjili ışınlar, ağırlıksız ortam, çok düşük ve yüksek sıcaklıklar gibi zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlanması gerekir.

Uzak teknolojilerinde önemli aşamalardan biri de uzay araçlarının hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlayan sistemlerin geliştirilmesidir. Uzay mühendisliğinin alt dallarından olan bu alan insanlı ve insansız uzay görevlerinin başarıyla gerçekleştirilmesine ve ortaya çıkan sorunların düzeltilmesine imkân sağlar.

Uzay Mühendisliği Ne Kadar Kazanır?

Bu soruya iki açıdan cevaplar verebiliyoruz. Türkiye’de uzay mühendisliği Dünya’daki kadar etkin olmamakla birlikte, gelişmektedir. Türkiye’de Uzay mühendisliği eğitimi, havacılık ve uzay mühendisliği adıyla verilmektedir. Mühendisler mezun olduktan sonra yurtdışına gidebiliyor veya ülkemizde havacılık alanında çalışabiliyorlar. Türkiye’de 5000-10000 TL arasında maaş aldıklarını öğrendik. Yurtdışında çalışan arkadaşlarımızdan da 3000-10000 $ arasında alındığını, kademe arttıkça maaşlarının da arttığını söylemektedirler. 

Diğer Bölümleri de İnceleyebilirsiniz: Üniversite Bölümler

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir