OpenCV Nedir? Ne İşe Yarar? Uygulamaları Nelerdir?

OpenCV Nedir?

BSD lisanslı ücretsiz bir ürün olmasıyla birlikte OpenCV, gerçek zamanlı uygulamaların yapımında kullanılan görüntü-görme temelli açık kodlu bir kütüphane olarak karşımıza çıkmaktadır. Var olan algoritmaların üzerinden değişiklikler yapılarak işletmelerin kodları kullanmasını kolay hale getirmektedir. Hali hazırda başta Google olmak üzere Yahoo, Microsoft, IBM, Intel, Sony, Honda gibi oldukça önemli şirketler tarafından yazılım programının çok aktif bir şekilde kullanıldığı görülmektedir.

Geçmişe yönelik bir değerlendirme yapılması gerekirse şirketlerle birlikte araştırma grupları ve hükümet organları tarafından da kullanıldığı rahatlıkla söylenebilir. Açık kaynak koda sahip olan “Bilgisayarlı Görü” kütüphanesi tanımlamasına uyan OpenCV, 2019 yılına kadar 14 milyonun üzerinde bir indirme sayısına sahiptir. 50.000 civarında kullanıcı tarafından aktif olarak yararlanıldığı da yine veriler arasındadır. 1999 yılında Intel şirketi tarafından Rusya’da geliştirilen bir yazılım programı olurken CPU’lu uygulamaları geliştirilmesi için ortaya konmuştu. Bilgisayar görme uygulamaları özelinde ortak bir altyapı olması da işlevselliğini amaçlıyordu.

Önerilen Yazı » TensorFlow Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

OpenCV Ne İşe Yarar?

Oldukça kapsamlı bir program olan OpenCV, sahip olduğu özellikleriyle çok daha ayrıntılı sonuçlar vermektedir. “Bilgisayarlı Görü” sayesinde artık cihazların yalnızca kamera kaydı yapmasını değil, araçların plakalarının dahi otonom olarak okunmasını sağlayabilmektedir. Gelişmiş teknolojik yapısıyla yüzleri ve nesneleri algılayabilmektedir. Sonrasında tanımlama süreci başlamaktadır. Videolardaki insani eylemlerin sınıflandırılması söz konusu olurken hareketli nesnelerin izlenmesi,3 boyutlu modellerine ayıklama işlemleri yapabilmesi yarar sağladığı özelliklerdir. Ayrıca 3D nokta bulutlarının üretilmesinde de kullanımı faydalı olmaktadır. Görüntülerin yüksek çözünürlükte birleştirilmesini de sağlayan OpenCV programı çok farklı alanlarda hali hazırda kullanılmaktadır.

OpenCV Özellikleri Nelerdir?

İlk olarak kodlama işlemleri C ile yapılan OpenCV, sonraki yıllarda gerçekleştirilen güncellemelerin ardından ise C++ dili kullanımını bulundurmaktadır. Çok daha modern bir yapıya sahip olduğu gibi Python, Matlab/Octave ve Java ara yüzlerine sahiptir. Kullanım açısından değerlendirildiğinde ise Linux, Windows, Android, Mac OS desteklemesi vardır. 500’den fazla algoritmayla birlikte bu algoritmaların oluşmasında rol alan ve desteklemeye devam eden 10 katı kadar fonksiyonu içermektedir. MMX ve SSE talimatlarından yararlandığı da görülmektedir.

Önerilen Yazı » Python Programlama Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

OpenCV Bileşenleri

Görüntülerin ortaya çıkması, okuma-yazma işlemlerinin yapılması Highgui bileşeniyle olmaktadır. Görüntü yazma ve okuma işlemleri isse imgcodes ile yapılmaktadır. Görüntü üzerine çizimlerin yapılabilmesi Core ile olurken XML ve YAML yazma okuma işlevleri de barındırmaktadır. Görüntü işleme konusundaki genel fonksiyonlar ise imgproc bileşenindedir. Şekil eşleştirme ya da yapısal analiz dışında filtreleme yapılabilir. Geometrik ve renk uzay dönüşümleri de sağlanmaktadır.

OpenCV Uygulama Alanları Nelerdir?

İnsanların ya da nesnelerin her an yüksek kalitede izlenebilmesini sağlayan bir yazılım programı olması da kullanım ve uygulama alanlarını arttırmaktadır. En basit şekilde trafik kontrollerinde izleme imkânı vermektedir. Herhangi bir odaya ya da binaya izinsiz girişlerin tespit edilmesinde dahi kullanımı vardır. Maden ocaklarında çalışan kişilerin izlenmesi ya da ofislerde yapılacak tüm izlemelerde de geniş imkanlar vermektedir. Günlük yaşamda dahi kullanımı olabilecek OpenCV ile her an insanların yaptıkları izlenebilmektedir. Bu alanda bilgi veya deneyiminiz var ise bize alt taraftaki yorum kısmından veya mail atarak paylaşabilirsiniz. Yazımıza katkılarınızı isminizi belirterek ekleriz. Memnuniyet duyarız.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir