IBAN Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Öğrenilir?

IBAN Nedir?

İlk olarak Avrupa Birliği çerçevesinde oluşturulan ve sonrasında yaygınlaşan IBAN, para transferlerinin çok daha kolay bir şekilde yapılabilmesini sağlarken yanlış gönderimleri de ortadan kaldırmaktadır. Hesap numarası standardı olarak tanımlanmasının yanı sıra, “International Bank Account Number” olarak da açılımı yapılabilir. Bankaların her bir müşterisi için özel olarak IBAN numarası tanımlanırken aynı numaraların kullanımı söz konusu değildir.

Uluslararası geçerliliğe sahip olmasından dolayı her zaman için para transferleri IBAN bilgileriyle sağlanmaktadır. 2009 yılından beri Türkiye’de faaliyette bulunan tüm kişiler için yurt içi ve yurt dışı para gönderimlerinde IBAN kullanımı zorunlu durumdadır.

Ayrıca Bakınız: EFT ve Havale Nedir? Ne İşe Yarar? Farkları Nelerdir?

IBAN Numarası Ne İşe Yarar?

Banka bilgileri açısından ortaya çıkabilecek olumsuz durumların önüne geçen IBAN, birçok farklı eylemde kullanılmaktadır. Çok daha basit ve hızlı şekilde para transferleri IBAN bilgisiyle gerçekleştirilmektedir. Uluslararası geçerliliğe sahip olduğu için yurt dışı üzerinden tüm işlemlerde yararlanılmaktadır. Online alışveriş mümkün olurken para gönderimleri de sorunsuz bir şekilde IBAN numarası bilgisiyle yapılmaktadır.

Herhangi bir nedenden dolayı IBAN numarası hatalı ya da eksik olursa para transferi gerçekleştirilmemektedir. Böylelikle kişinin maddi açıdan zarara girmesi de önlenmektedir. Ayrıca maliyetlerin çok daha az olması da tercih edilmesini sağlamaktadır. Her ülke, banka ve banka müşterisi kod bilgilerinin yer aldığı özel olarak tanımlanmış IBAN numarası, işlemlerin hatasız olabilmesini sağlayan bir kimlik kartı olarak da tarif edilebilir. Geçerlilik alanı geniş olduğu içinde günümüzde kullanımı olmazsa olmaz unsurlardandır.

IBAN Numarası Özellikleri

En fazla 34 basamaklı olabilen IBAN numarası ülkemiz bankaları için 26 basamaklıdır. Bununla birlikte tüm banka hesabı işlemleri IBAN çerçevesinde yapılmaktadır. Çok daha güvenli bir şekilde para transferleri söz konusu olurken aynı zamanda EFT ve Havale işlemlerinde pratiklik sağlamaktadır.

TR2500111612345678987654321

  • TR: Ülke kodu (2 hane)
  • 25: Kontrol basamağı (2 hane)
  • 00111: Banka kodu (5 hane)
  • 6: Rezerv alanı (1 hane)
  • 12345678987654321: Hesap numarası (16 Hane) olmak üzere toplam 26 basamaklıdır.

Banka Şubesi veya telefon ya da internet bankacılığı üzerinden yapılacak tüm para gönderimlerinde IBAN bilgisi yeterli olmaktadır. IBAN numara sorgulama işlemleri de banka hizmetleri özelinde verilirken kişinin kendi IBAN numarasını öğrenmede farklı yollar bulunmaktadır. Bununla birlikte IBAN bilgileri paylaşımları ise riskli olduğu kadar yasal olarak da uygun değildir. Bundan dolayı IBAN numarasının kime ait olduğu bilgisi bankalar tarafından paylaşılmamaktadır.

Ayrıca Bakınız: IMF Nedir? Amacı ve Görevleri Nelerdir?

IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir?

Farklı seçeneklerden IBAN numarası bilgileri öğrenilebilir. Gönderilecek tutarların hatalı olmaması için gerekli olan IBAN bilgileri banka şubeleri üzerinden alınabilir. Ayrıca telefon bankacılığı ya da internet bankacılığı da kullanılabilir. Bunların haricinde kişiye ait hesap cüzdanı içerisinde de IBAN bilgileri belirtilmektedir. Günümüzde var olan teknolojinin kullanımıyla dakikalar içinde IBAN bilgileri öğrenilebilirken mobil cihazlarla mobil uygulamaların kullanımı da ihtimal dahilindedir. Özellikle hemen hemen her bankanın sahip olduğu mobil uygulama hesabı üzerinden kişiye ait IBAN bilgileri alınabilir. İşlemlerin çok kısa zamanda gerçekleşmesi de her zaman için tekrardan IBAN numarası bilgileri alımını kolaylaştırmaktadır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir