KOSGEB Nedir? Hibe Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Nelerdir?

KOSGEB Nedir?

1990 yılında faaliyete geçen KOSGEB, hali hazırda küçük ölçekli kuruluşlara farklı amaçlar doğrultusunda karşılıklı veya karşılıksız olacak şekilde yardımlar yapmaktadır. “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak da açılımı yapılırken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde hizmetler vermektedir. Girişimcilik projelerine sahip ve işletme açmak isteyen kişilerin için çeşitli maddi fırsatlar KOSGEB aracılığıyla verilmektedir.

Girişimciliğin yaygınlaştırılmasını amaçlayan kurum aynı zamanda işletmelerin sayısının çoğalması, küçük işletmelerin orta ölçekli hale gelmesini gerçekleştirmektedir. İstihdam problemlerinin giderilmesinin yanı sıra, çeşitli olanakları da birçok farklı sektördeki firmalara vermektedir.

KOSGEB Ne İşe Yarar?

Girişimcilerin eğitimsel ve mali anlamda desteklenmesi için çeşitli projeleri bulunmaktadır. Değerlendirilmesi durumunda önemli avantajları girişimci ve işletmecilere sağlamaktadır. Kredi Faiz Desteği, İş Birliği Güç Birliği Destek Programı, Proje Destek Programı, Genel Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, Laboratuvar Hizmetleri, Gelişen İşletmeler Piyasası Kobi Destek Programı bulunmaktadır.

Önerilen Yazı: CERN Nedir? Ne İşe Yarar? Neler Yapılıyor?

KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB veri tabanına kayıt işlemleri kuruma ait web sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Doğru bir şekilde kaydın oluşturulmasının sonrasında işletmenin KOBİ niteliğinde olup olmadığının belirlenme aşamasına geçilmektedir. KOBİ Beyannamesi doldurulurken kontroller yapılmaktadır. Uzmanlar tarafından geri dönüş yapılırken bir görüşme gerçekleştirerek destekler istenmektedir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için destek başvuruları bu şekilde olmaktadır.

KOSGEB Başvuru Şartları

KOSGEB başvurusu yapılabilmesi için öncelikli olarak girişimcilik eğitiminin tamamlanması ve sertifikanın alınmış olması gerekir. Sonrasında ise şirket kurma süreçlerinin de tamamlanması istenir. Sertifika olmadan kurulan şirketler destek kapsamında kabul edilmemektedir. Kurulan şirketlerde ise sertifikaya sahip kişinin %30 hisseye sahip olması yeterli kabul edilmektedir.

Erkek girişimcilere projelerde verilecek destekler %60 olarak gerçekleştirilmektedir. Pozitif ayrımcılık esasına dayalı olarak ise kadın girişimcilerde %70 destek bulunmaktadır.

Şirket olarak yapılan harcamaların tümüne ait faturaların saklanması gerekirken KOSGEB destekleri bu gider üzerinden hesaplanmaktadır. Giderlerin hesaplanmasının ardından 3 aylık dilim sonrasında destekler açıklanmaktadır. KDV dahil olmaksızın hesaplama yapılırken sonrasında ise alınan demirbaş malzemelerin 3 yıl boyunca satışı söz konusu olmamaktadır.

Önerilen Yazı: Silikon Vadisi Nedir? Nasıl Gidilir? Neler Yapılıyor?

KOSGEB Kredi Desteklerinden Kimler Yararlanır?

Kurum tarafından iş kurma danışmanlığı eğitimleri verilen ya da uygulamalı süreçleri başarıyla tamamlayan kişiler kredi desteklerinden yararlanabilmektedir. Genç Girişimci Geliştirme Programı mezunları içinde aynı koşullar bulunmaktadır. İŞGEM bünyesinde olmakla birlikte 1 yıl içinde işletme sahibi olan kişilerin kredi desteklerinden faydalanması söz konusudur.

KOSGEB Destekleri

Ticari çeşitli işletmeler için faizsiz kredi avantajları bulunmaktadır. Ayrıca tarım kredileri eksenli yatırım odaklı kredileri de 2019 yılında devam etmektedir. Girişimci olmak isteyenlerin projeleri de değerlendirilmektedir. Hali hazırda faizsiz krediden yararlananların sayısı 50.000 seviyelerini aşmış durumdadır. Bununla birlikte 100.000 TL değerindeki kredinin faizsiz alımı da tarım kredileri çerçevesinde verilmektedir. KOSGEB faizsiz kredilerinden yararlanan kişilerin bir daha başvuru yapabilmeleri 5 yıl sonrasında olmaktadır. İşletmelerin gelişmesi ve büyümesi halinde 5 yıllık süre sonrasında tekrardan faizsiz kredi için başvuru yapmasında bir sakınca yoktur. Ancak diğer işletme ve girişimcilerin faydalanabilmesi için bu süre öncesinde bir başvuru hakkı tanınmamaktadır. Yazımızı sürekli güncelleyeceğiz. Bu alanda destek aldıysanız veya daha detaylı bilgilere sahipseniz alt taraftan bize yorum atabilirsiniz. Değerli bilgileriniz için teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KOSGEB Nedir? Hibe Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Nelerdir?

0