Yapay Kalp Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Üretilir?

Yapay Kalp Nedir?

İnsan vücudunun motor mekanizmasını oluşturan kalp, en önemli organ olarak kanın pompalanması ve vücutta dolaşımının sağlanması görevini gerçekleştirir. Kalbin temel görevi, kanda bulunan oksijen seviyesini düzenlemek ve akciğer ile birlikte kanın vücut içerisinde dolaşımını sağlamak için bir pompa görevi görmektedir. Bu nedenle her insan vücudunda kalbin sağlıklı şekilde çalışması gerekir. İnsanlarda kalp problemleri ile karşılaşılması ve kalp nakli gibi ihtiyaçlar bulunması durumunda da yapay kalp gibi yeni bir sağlık teknolojisi yer almaktadır. 

Yapay Kalp Nedir?

Gündelik olarak insan kalbi 7500 litre kan pompalama görevi gerçekleştirir. Bu nedenle yoğun çalışma ritmine göre kalbin vücut içerisinde korunması yani sağlıklı bir yaşam koşulu sürdürülmesi gerekir. Aksi takdirde kalp yetmezliği ile karşılaşılabilir. Son yıllarda kalp yetmezliği sorununda kalp nakli ile çözüm sağlanıyordu. Fakat kalp nakli için uyumlu organın bulunması gayet zor olduğundan dolayı nakil yapmak açısından yapay kalp gibi bir yöntem kullanımına başlanmıştır. 

Önerilen Yazı: 3B Biyo Yazıcı Nedir? 3D Yazıcı ile Organ Üretimi

Dünyanın birçok ülkesinde her yıl binlerce kişi kalp nakli için sırada beklemek ile birlikte uygun kalp bulunmaması gibi durumda da birçok kişi hayatını kaybetmektedir. Nakil bekleme süresinin azaltılması ve daha kolay bir çözüm elde edilmesi için 2001 yılından itibaren geliştirilen yapay doku uygulamaları bulunmaktadır. 

Yapay doku olarak üretilen bu kalp, AbioCor İmplantable Replacement Heart şeklinde adlandırılması ile birlikte 2001 yılında ortaya çıktığından itibaren dünya genelinde büyük bir umut elde edilmesini sağlamıştır. Uzun dönemler boyunca kalp nakli bekleyen insanlar için önemli bir gelişme oluşturmuştur. 

Yapay Kalp Nasıl Çalışır?

Normal koşullarda bir insan kalbi ortalama olarak her dakika 60 ile 100 arasında kalp atışı gerçekleştirir. Bu kalp atışının ilk aşamasında sağ ve sol atria bir arada büzüşme gösterir ve kan hem sağ hem de sol ventrikül üzerine pompalanır. Diğer aşamada ise sağ ve sol ventrikül aynı anda büzüşür ve kan kalbin dışına pompalanır. Sonrasındaysa kalp kasları bir sonraki atış işlemine kadar serbest kalırken, kaslar serbest bırakıldığı anda tekrar kalbin içine dolar. 

Gerçek bir kalbin çalışma sistemi bu olmasına rağmen AbioCor suni kalp içinde aynı anda atan kulakçıklar bulunur. Yani sol ve sağ ventrikül üzerinden aynı anda kan pompalama işlemi gerçekleştirilemez. Bu nedenle yapay kalp sistemlerinde doğal şekilde kalbin akciğer ve vücut üzerine aynı an içerisinde gönderebildiği kan pompalama işleminde dönüşüm ortaya çıkar. 

Anlatılan bu sistemde ilk atış sırasında akciğere sonraki atışta ise vücudun geri kalanına kan pompalama işlemi sağlanır. Suni kalp her dakika üzerinde 10 litreden fazla kan pompalama imkanı sağladığı için günlük aktiviteler açısından yeterli çalışmayı oluşturur. 

Yapay Kalp Nasıl Üretilir?

AbioCor tarafından üretilen suni kalp, sofistike bir çalışma sistemine sahiptir. Sistemin çekirdeğinde hidrolik pompa, hidrolik sıvı, kapı valfi, kablosuz enerji transferi sistemi, dahili batarya, harici batarya, kontrolör gibi kısımlar bulunur.

AbioCor yapay kalp üretimi sırasında Titanyum ve plastik ile elde edilmiş bir karışım kullanılır. Bu bağlamda elde edilen sistem sağ atrium, sol atrium, aort pulmoner veya arter üzerinde bağlantı ile olarak kullanılabilir. Sistem yaklaşık 0,9 kg ağırlık oluştururken, uzun süren ve zor bir ameliyat sayesinde vücut içerisine suni kalp nakil işlemi gerçekleştirilebilir. 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir