MIT’den Hassas Robotik Kol

MIT’den Hassas Robotik Kol

Amerika’da bulunan MIT Üniversitesinde çalışmalar yapan bir araştırma ekibi hassas bir robotik kol projesi yaptı. Robotik kollar, ince veya yumuşak cisimleri kavrarken fazla sıkarak veya az sıkarak bu cisimlere zarar verebiliyordu. Bu sorunun çözümünü alternatif bir malzemede bulmuşlar.

Alternatif malzeme olarak “Silikon” teknolojisini seçmişler. Silikon malzemeden 3 boyutlu yazıcı yoluyla ürettikleri robotik kolun üç parmağında özel algılayıcılar var. Bu sayede robotik kol, nesnenin büyüklüğünü ve biçimini tahmin ederek bir yumurta kadar kırılgan ve bir CD kadar ince şeyleri, onlara zarar vermeden tutabiliyor. Araştırmacılar bunu, görme engelli bir insanın bir şeyi tutarken onu hissedebilmesine ve tuttuğu şeyin ne olduğunu tahmin edebilmesine benzetiyor.

hassas-robot-kol-mit

Bu çalışmayla da robota buna benzer bir algılama özelliği kazandırmaya çalıştıklarını belirtiyorlar. Belirgin bir biçimi olmayan nesneleri kavrama, daha küçük alanlara sığma ve çarpışma gibi kazaları zararsız atlatabilme bakımından diğer robotlara göre daha olumlu özellikleri var. Araştırmacılar, yumuşak robotların nesnelerin şeklini ve yerini kesin olarak tespit etmek konusunda yine de yeterince hassas olmadığını söylüyor.

Bundan sonraki hedeflerinin ise bilinmeyen bir nesneye tıpkı insan gibi yaklaşan yani nesnenin ne kadar büyük ya da küçük olduğunu, biçimini, onu nasıl tutması gerektiğini hiç tereddüt etmeden, hatasız tespit edebilen bir robot geliştirmek olduğunu belirtiyorlar.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir