Ameliyatsız ve Alçısız Kırıkları Tedavi Edebilen Cihaz Geliştirildi
Ameliyatsız ve Alçısız Kırıkları Tedavi Edebilen Cihaz Geliştirildi
Düzce Üniversitesinde bilim adamları 7 yıldır devam ettikleri proje ile hastanın ameliyat olmadan alçısız bir şekilde tedavi eden bir cihaz geliştirdi. Böylelikle hastanın kısa süre içinde yürüyebilmesi, denize girebilmesi gibi aktiviteleri yapabileceği belirtildi.
Profesör, doktor ve bir fizik öğretmeninden oluşan ekibin 7 yıl boyunca, birçok denemenin ardından ürettiği 6 ayaklı bir mekanizmaya sahip cihaz, kırık noktasına göre değişen yön sistemi sayesinde içindeki yazılımla beraber yanlış kaynamaları önleyecek. Böylelikle ameliyatsız bir şekilde ve alçı olmadan kırılan kemiklerin düzgün kaynaması sağlanacak.
Sistem ise şöyle çalışıyor; bir kırık olması durumunda hastaneye gelen hastanın önce röntgeni çekiliyor. Ardından bu sistem sayesinde cihaz kemiğe tutturulup, bilgisayar yazılımıyla kemik kırığı birleştiriliyor. Böylece alçıya gerek kalmadan kırık sabitlenmiş oluyor.
Çeşitli alanlarda da çalışmalar yapan ekip, bu cihazlarıyla önemli bir fuar olan Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’17), bu yıl altın madalyayla ödüllendirildi. Ayrıca buluşun patent başvurusu yapılarak üretim aşamasına geçildi.