Fiber Optik (Kablo) Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Fiber Optik (Kablo) Nedir?
Son on yılda, elektronik iletişim endüstrisinde çok sayıda önemli ve dikkate değer değişim meydana geldi. Ses, veri ve görüntü iletişimindeki olağanüstü artış, daha ekonomik, daha geniş kapasiteli iletişim sistemlerine olan talebin de aynı şekilde artmasına neden oldu. Bu da elektronik iletişim endüstrisinde teknik bir devrime yol açtı.
Yeryüzü mikrodalga sistemleri çoktan maksimum kapasitelerine ulaşmış bulunmaktadır. Uydu sistemleri de her geçen gün artan talebe ancak geçici bir rahatlama getirebilmektedir. Geniş kapasitelere cevap verebilecek ve yüksek kalitede hizmet sağlayabilecek ekonomik iletişim sistemlerinin gerekli olduğu açıkça ortadadır.
Önerilen Yazı » Periskop Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
Bilgi taşıyıcısı olarak ışığın kullanıldığı iletişim sistemleri, son zamanlarda oldukça ilgi görmektedir. Bu bölümde daha ileride göreceğimiz gibi, ışık dalgalarını yeryüzü atmosferinde yaymak zor ve elverişsizdir. Dolayısıyla, günümüzün önde gelen çeşitli ve geliştirme laboratuarlarında, bir ışık dalgasını “içermek” ve bu dalgayı bir kaynaktan bir varış yerine göndermek üzere cam ya da plastik fiber kabloların kullanıldığı sistemlerle ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Güdümlü bir fiber optik aracılığıyla bilgi taşıyan iletişim sistemlerine fiber optik sistemler denmektedir.
Fiber Optik Özellikleri Nelerdir?
Fiber optik iletim hattının basitleştirilmiş blok diyagramını göstermektedir. Hattın üç ana elemanı verici, alıcı ve fiber kılavuzudur.
- Verici şunlardan oluşur: Analog ya da sayısal bir arabirim, bir gerilim-akım dönüştürücüsü, bir ışık kaynağı ve bir kaynaktan- fibere ışık bağlayıcı
- Fiber kılavuz, ya saf cam ya da plastik bir kablodur.
- Alıcı (terminal) ise şunları içerir: Bir fiberden ışık dedektörüne bağlaşım aygıtı, bir fotodedektör, bir akım-gerilim dönüştürücüsü, bir yükselteç ve analog ya da sayısal bir arabirim
Önerilen Yazı » Işık (Optik) Nedir? Nasıl Yayılır?
Fiber optik bir verici de, ışık kaynağı sayısal ya da analog bir sinyal tarafından modüle edilebilir. Analog modülasyondan, giriş arabirimi empedansları eşler ve giriş sinyal genliğini sınırlar. Sayısal modülasyonda, başlangıçtaki kaynak zaten sayısal biçimde olabilir; eğer kaynak bilgi sayısal değil de analog biçimde ise, sayısal darbe akışına dönüştürülmesi gerekir. Kaynak bilgi analog olduğunda, arabirimde ek olarak bir analog/sayısal dönüştürücü bulunmalıdır.
Gerilim-akım dönüştürücü, giriş devreleriyle ışık kaynağı arasında bir arabirim vazifesi görür. Işık kaynağı, ya ışık yayan bir diyot (LED) ya da lazer diyotudur (ILD). Bir LED ya da ILD tarafından yayılan ışık miktarı, akımının miktarına eşittir. Gerilim akım dönüştürücüsü, bir giriş sinyal gerilimini, ışık kaynağını kullanılan bir akıma dönüştürür.
Kaynaktan fibere bağlayıcı, mekanik bir arabirimdir. İşlevi, kaynaktan yayılan ışığı fiber optik kabloya bağlamaktır, fiberden ışık dedektörlerine bağlaşım aygıtı da mekanik bir bağlayıcıdır. Bu aygıtın işlevi, fiber kablodan mümkün olduğunda çok ışığı ışık dedektörüne bağlamaktır.
Fiber Optik Kablo Olmadan Mobil Telefondaki Gibi Elektron İle Elektrik Taşıması Olur Mu Nikola TESLA nin Kablosuz Elektrik Dağıtımı Yaptigi Gibi…virgul….