Arduino İle LED Yakma
Arduino İle LED Yakma
Bu yazımızda Arduino ile Led yakma projesini açıklayacağız. Malzeme listesi, devre şeması ve kodları yazımızda bulabileceksiniz. Arduino ile ilk kez karşılaşanlar için büyük bir önemi olan LED yakma, ilerleyen uygulamalar içinde bir güven kaynağı ve ilk basamak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda LED yakma için gereken malzeme listesini, devre şemasını ve gereken kodlarını yazacağız.
Arduino ile LED Yakma Malzeme Listesi
Yeni başlayan birisi olarak bu tür malzemeleri elektronik malzeme satan firmalardan alabilirsiniz. İlk defa alacaksanız ve yurtdışından özellikle Çin’den almayı bilmiyorsanız ülkemizde elektronik eleman satan firmaları internetten bakarak alın. İlerleyen zamanlarda malzemeleri Çin’den daha uyguna alabileceksiniz. Acele etmeyin, zamanla öğreneceksiniz.
Arduino UNO | 1 Adet |
LED | 1 Adet |
220 ohm | 1 Adet |
Breadboard | 1 Adet |
Arduino ile LED Yakma Devre Şeması
Alt tarafta Fritzing üzerinden çizdiğimiz devre şemasına bakarak devremizi breadboard’umuza kuralım. Devreyi kurduktan sonra bir alt tarafta yer alan kodları Arduino kartımıza bilgisayarımızdan USB kablosu aracılığıyla atacağız.
LED’in uzun bacağı artı (+) yani Anot denir, kısa bacağına ise eksi (-) yani Katot denir. LED bir diyottur ve diyotların iletime geçmesi içinde iki noktası arasında bir potansiyel fark olması gerekir. Bu sebeple bir bacağını Arduino’nun giriş yani 9.numaralı bacağına bağladık.
Diğer bacağını da GND yani toprak kısmına bağladık. Bunları yaparken, LED’in karakteristik özelliği sebebiyle belli bir gerilim üzerinde bozulmaması için bir adet direnç bağlayarak elektrik akımını sınırlandırdık. Burada LED’in herhangi bacağına direnci bağlayabilirsiniz, bir fark olmayacaktır.
Arduino Led Yakma Kodları
Arduino ile Led yakma projesinde kodları alt tarafta ulaşabilirsiniz. // ifadesinden sonra yazılanlar, açıklamak içindir.
const int LED=9; //LED sabitine 9.pini kabul ettik
void setup() { pinMode(LED, OUTPUT); // 9 nolu pini çıkış yaptık
digitalWrite(LED,HIGH); //9nolu pin HIGH yaptık
} void loop() { // Burası sürekli döngü içinde çalışmalar için kullanıcaz }
Harika paylasimlar
Teşekkür ederiz 🙂