Probiyotik Nedir? Vücudumuza Etkisi ve Yararları Nelerdir?

Son Zamanlarda Oldukça Popüler Hale Gelen Probiyotik Nedir?

Sağlıklı beslenme programlarında, market raflarında yer alan bazı programlarda; kısacası hayatımızın birçok alanında ‘probiyotik’ kavramını sık sık görmeye başladık. Peki, bu denli sıkça görmeye başladığımız, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olarak nitelendirilmeye başlayan probiyotikler nedir?

Baktığımız zaman, birçoğumuz için, bakterilerin insan vücuduna faydalı olabileceği fikrine inanmak oldukça güçtür. Özellikle de günümüzde bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların artması ve birçoğumuzun hayatımızın bir döneminde bakterilerle hoş olmayan anılarının bulunması gibi sebeplerde eklenince, bakterilere sıcak bakamıyoruz. Bu yüzdende anti-bakteriyel sabunlar gibi önlemler alarak, kendimizi bakterilere karşı korumaya çalışıyoruz. Bu yapılanlar kesinlikle doğrudur, vücudumuzu zararlı bakterilerden korumamız gerekiyor. Fakat bakterilerin tamamı zararlı değil.

Zararlı bakteriler, vücudumuzu enfekte ederek hastalanmamıza neden olurken, faydalı bakterilere ihtiyaç duymaktayız. Probiyotikler tam olarak bu noktada karşımıza çıkıyor. Probiyotik olarak adlandırılmakta olan bakteriler, bağırsaklarımızın içerisinde yaşayan ve bağırsaklarımızı sağlıklı tutmamıza yarayan, vücudumuzun dostu olan bakteriler konumundadır. Probiyotikler, bağırsaklarımızın sağlıklarını düzenleyerek, sindirim sisteminin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olan bakterilerdir. Gıdaların sindirilmesine yardımcı olurlar, vitamin üretir ve zararlı patojenlerin yok edilmesini sağlarlar.

Probiyotiklerin Temel Mantığı Nedir? Nasıl Çalışmaktadır?

Aslına baktığımız zaman, normal şartlarda sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için probiyotik içerikli besinlere ihtiyacımız yoktur. Fakat probiyotik içermekte olan besinler ve besin takviyeleri, bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilere yardımcı olmaktadırlar. Probiyotiklerin vücudumuzdaki görevleri şu şekildedir;

  • Bağırsaklarımızda meydana gelebilecek enfeksiyon ve iltihaplanmalara karşı bir önlem niteliğindedir.
  • Vücutta yer alan zararlı ve faydalı bakteri dengesini sağlar. Bu sayede vücutta bulunan sistemlerin düzgün bir şekilde çalışmalarını sağlarlar.
  • Vücudun bağışıklık tepkisini uyarmaktadır. Bu uyarımın sonucunda bağışıklık sistemimiz daha güçlü ve hızlı tepki verir bir hale gelmektedir.

Probiyotiklerin Yararları Nelerdir?

Probiyotiklerin çalışma mantıklarından, ne olduklarından, neden vücudumuzda bulundukları gibi konulardan bahsettik. Peki, probiyotiklerin vücudumuza faydaları nelerdir?

• Enfeksiyonların sebebiyet vermekte olduğu diyare, enflamatuar bağırsak hastalığı ve irritabl barsak sendromu gibi çeşitli sindirim sistemi bozukluklarıyla mücadele etmede probiyotikler oldukça önemlidir.

• Saman nezlesi (alerjik rinit) ve egzema gibi alerjik hastalıklara karşı oldukça etkilidir.

• Diş çürükleri, periodontal hastalıklar ve ağız sağlığı ile ilgili birçok sorunla mücadele etmekte etkin bir şekilde görev almaktadırlar.

• Yeterli probiyotik alındığı takdirde karaciğer hastalıklarına yakalanma ihtimali ciddi oranda düşüş göstermektedir.

• Soğuk algınlığı ve mevsimsel kaynaklı hastalıklara karşı mücadelede etkin bir rol oynamaktadırlar.

Bazı probiyotiklerin, antibiyotiklerin ve enfeksiyonların sebebiyet verdiği ishal gibi durumların önlenmesinde ve iyileştirilmesinde oldukça yardımcı oldukları konusunda bazı ön kanıtlar bulunmaktadır. Fakat bu kanıtlar, henüz tam anlamı ile bilimsel bir kanıt olarak kabul edilebilecek nitelikte değildir. Ayrıca bu durumlara karşı etkide bulunan probiyotiklerin, hangi tür olduğu ve tam olarak ne denli etkide bulunduğu da tespit edilebilmiş değil. Probiyotiklerin tamamı aynı değildir. Örneğin, probiyotik türlerinden birisi karaciğer hastalıkları üzerinde olumlu bir etkiye sahipse, başka bir probiyotik herhangi bir etkiye sahip olmayabilir. Probiyotiklerin tam anlamı ile kanıtlanmış, sindirim sistemi dışında 6 temel yararı bulunmaktadır. Bu temel faydalar şu şekildedir;

» Probiyotikler, sindirim sistemindeki iyi bakterilerin dengelenmesinde rol oynamaktadırlar. Yeterli miktarda probiyotik alınması doğal bağırsak bakteri dengesinin korunmasını ve düzenlenmesini sağlamaktadır. Bu faydalara sahip olan probiyotikler genellikle fermante gıdalarda yer almaktadır.

» Probiyotiklerin, ishalin önlenmesinde ve iyileştirilmesinde faydaları bulunmaktadır. Probiyotikler ishali önler, ishal tedavisinde etkin bir şekilde kullanılır ve ishalin şiddetini ciddi oranda azaltır. Probiyotikler, özellikle de antibiyotik tüketimi sonrasında ortaya çıkan ishale karşı oldukça etkili bir silah konumundadır.

» Probiyotik takviyeleri, ruh sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Çeşitli araştırmalara göre, bağırsak sağlığı ve ruh sağlığı arasında bağlantı bulunmaktadır. Bu yüzden probiyotik takviyelerinin, insanların ruh sağlıklarını olumlu bir şekilde etkileyebileceği düşünülüyor.

» Bazı probiyotik grupları, kalbi sağlıklı tutmaya yardımcı olmaktadırlar. Probiyotikler, ‘ldl’ olarak tanımlanmakta olan kötü kolestrol seviyesini ve kan basıncını düşürücü etkilere sahiptirler. Laktik asit üreten çeşitli bakterilerin, kolestrolü azaltıcı etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeplerden ötürü probiyotikler, kalp sağlığının iyi tutulmasına yardımcı olmaktadırlar.

» Probiyotikler, kilo vermeye ve yağ yakmaya yardımcı olmaktadırlar. Çeşitli probiyotikler, dolaylı ve doğrudan kilo kaybını sağlayabilmektedir. Örneğin, bazı probiyotik çeşitleri diyet yağlarının bağırsak tarafından emilmesini engellemektedir. Böylelikle yağlar vücudumuza girmek yerine, dışkı yolu ile atılır.

» Probiyotikler çeşitli alerjenlerin ve egzama rahatsızlıklarının etkilerini azaltmaktadır. Bilimsel koşullar altında yapılan bir çalışmaya göre; probiyotik takviyeli sütlerle beslenen bebeklerin, takviyesiz sütle beslenen bebeklere kıyasla daha az egzama semptomu göstermekte olduğu tespit edilmiştir.

Önerilen Yazı: PCR Cihazı Nedir? Nasıl Çalışır? Neye Yarar?

Kaynak: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir