Termal Kamera Nedir? Ne İşe Yarar?
Bu yazımızda termal kameralar hakkında bilgi vereceğiz. Öncelikle termal kameralara geçmeden önce onların yapılmasında önemli yeri olan kızılötesi kavramını biraz açıklayalım. Kızılötesi, dalga boyu görünür ışıktan uzun, fakat terahertz ışınımından ve mikrodalgalardan daha kısa olan elektromanyetik ışınımdır.
Ayrıca “Kızılaltı, IR veya Infrared ışınım” gibi ifadelerle de ifade edilirler. Hedef tespiti, gece görüşü, kısa mesafeli kablosuz iletişim, hava tahmini gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Termal kameralarda, kızılötesi görüntüleme yapan aletlerdir. Temel mantığı kızılötesi yukarıda açıklanan kızılötesi kavramından gelir. Termal kameralar, elektromanyetik spektrumun kızılötesi bölümündeki elektromanyetik ışınımı tespit eder ve bu ışınımdan bazı resimler oluşturur.
İlginizi Çekebilir » Bimetal Nedir? Ne İşe Yarar?
Önemli özelliği ise her cisim sıcaklığına göre farklı ışınım yayar. Termal kameralarda bu ışınımları, görünür aydınlatma olmadan görünebilmesini sağlar. Sıcak cisimler, termal kamera tarafından görüntülendiklerinde daha soğuk arka planlara göre daha çok göze çarparlar. Böylelikle insanlar gibi sıcakkanlı her canlı gündüz veya gece termal kameralar tarafından rahatlıkla görüntülenebilir.
Isıl ışınımın spektrumu ve miktarı cismin yüzey sıcaklığına bağlıdır. Böylelikle, termal kameralar bir cismin yüzey sıcaklığını görüntüleyebilir.Termal kameralarda yer alan kızılötesi görüntüleyiciler, kızılötesi dalga boyundaki enerjiyi video ekranında görünür duruma getirir. Sıcaklığı sıfır Kelvin’in üzerindeki tüm cisimler kızılötesi enerji yayar. Bu nedenle tüm objeleri görebilir. Bununla birlikte birçok ısıl görüntüleyici, sadece -50°C ‘den daha sıcak cisimleri algılayabilir.