AVR Nedir?

AVR Nedir?

Atmel, Dünya üzeriden mikroişlemci tasarlayan ve onları üreten bir şirket olarak karşımıza çıkmaktadır. Savunmadan, otomotiv sektörüne kadar çoğu yerde ürettiği yarı iletken tümleşik devreler kullanılmaktadır. İlk olarak 1984 yılında Amerika’da San Jose’de kurulmuştur. İlk başlarda mikro denetleyici tabanlı flash mikrolar üretti. 1993 yılında ise ilk mikrodenetleyicisini Intel 8051 türevi olarak üretti.

İlk mikroişlemcisini ürettikten 3 yıl sonra yani 1996 yılında Atmel Norveç’te AVR serisi mikrodenetleyiciler üzerinde çalışmak amacıyla ofis açtı. Neden Norveç’e açtı diye düşünürseniz. (Okuyabilirsiniz: Mikrodenetleyici Nedir?) AVR mimarisini ilk kez Norveç Teknoloji Enstitüsü’nde öğrenim gören iki öğrenci, Alf-Egil Bogen ve Vegard Wollan tarafından tasarlandı. Bu öğrenciler, Norveç’te Nordic Semiconductor şirketinde çalışmalarını sürdüyordu. Mikro RISC mimarisi olarak bilenen bu mimariyi ve lisanslarını Atmel alarak kendi içinde geliştirmelerini sağladı. İki tasarımcı öğrenci, Atmel’de çalışarak AVR sistemini programlayarak yüksek seviyeli bir dil ve komut seti üretti.

AVR terimi ise Alf ve Vegard’ın RISC işlemcisi ifadelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. AVR serisi, genellikle 8 bit Risc işlemcili mikrodenetleyicileri tanımlamaktadır. Lakin üretilen yeni AVR serileri ile çok farklı ürün yelpazesine sahip olmuştur. İlk AVR, AT90S8515 idi ve 40 pinli DIP soket yapısı 8051 ile aynıydı. Ancak reset pininin polaritesi 8051’in aksine yüksek, yani 1 di.

AVR serisi, genellikle 5 ayrı grup halinde sınıflandırılmaktadır. Bunlar;

  • tinyAVR: 6-32 pin paketli, 0.5-8 kb program belleğine sahiptir,
  • megaAVR: 28-100 pin paketli, 4-256 kb program belleğine sahiptir,
  • XMEGA: 44-100 pin paketli ve 16-384 kb pragram bellekli, DAC (Sayısal/Analog Dönüştürücü) özelliğine ve DMA- kriptoloji desteğine sahiptir,
  • specificAVR: LCD, USB, PWM kontrolü olan bir megaAVR sahiptir,
  • FPSLIC: FPGA 5K ile 40K kapılarıyla 50 MHZ’in üzerinde saat hızına sahiptir,
  • 32-bit AVR: Komut seti, RISC çekirdekli yapılara benzemektedir. Norveç Teknoloji Üniversitesi’nde geliştirilmiştir.

Önerilen Yazı: İşlemci (CPU) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir