Kaçak Akım Rölesi Nedir? Ne İşe Yarar?
Kaçak Akım Koruma Rölesi Nedir?
Kaçak akım rölesi veya kaçak akım koruma rölesi denince belki aklınıza elektrik sigortaları gelebilir ama aslında bu iki kavram birbirinden farklıdır. Kaçak akım koruma rölesi, yalıtım, tesisat vb. hatalardan dolayı kaynaklanan küçük değerde ama tehlikeli kaçak akımları algılayarak devreyi açarak, koruma sağlayan birimdir. Bir diğer teknik ifadeyle kaçak akım rölesi, bir elektrik devresindeki kaçak akımını algılayan ve devreyi hızlı bir şekilde keserek, insanların veya ekipmanların zarar görmesini önleyen bir elektriksel güvenlik cihazıdır.
Kaçak Akım Rölesi Ne İşe Yarar?
Kaçak akım rölesi, devredeki akımların gidiş ve dönüş yollarındaki akımları ölçer ve iki akım arasındaki farkı hesaplar. Normal şartlarda, devreden giden akım, devreye giren akıma eşittir ve bu nedenle fark sıfırdır. Ancak, bir kaçak durumunda, bir kısım akım toprak veya başka bir iletken yüzey aracılığıyla kaçar ve devreden giden akım, devreye giren akımdan daha azdır. Bu durumda, kaçak akım rölesi devreye girerek akım farkını algılar ve devreyi hızlı bir şekilde keserek, insanların veya ekipmanların zarar görmesini önler.
Kaçak akım röleleri, endüstriyel tesislerde, evlerde, ofislerde, hastanelerde ve diğer pek çok yerde kullanılır. Bu röleler, insanların veya ekipmanların maruz kalabileceği tehlikeli durumları önleyerek, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlarlar. Ayrıca, kaçak akım röleleri, enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu bir çözüm olarak da kullanılabilirler. Çünkü kaçak akım röleleri, enerji tasarrufu yaparak, elektrik tüketimini azaltabilir ve bu da enerji maliyetlerini düşürür.
Kaçak Akım Rölesi Çalışma Prensibi Nedir?
Kaçak akım koruma rölesi, bir elektrik tesisatındaki hatlardan gelen ve giden akımların toplamının sıfır olması prensibine göre çalışır. Yani olması gereken şekilde yapılan tesisatlarda, gelen akımın meydana getirdiği manyetik alan, giden akımın meydana getirdiği manyetik alana eşittir. Böylelikle tesisatın bir veya üç fazlı olması bir önem arz etmeden işlemi yapmasını sağlar.
Eşit ama ne oluyor diye düşündüyseniz, gelen ve giden akımlar birbirine eşit ise bileşke alan sıfır olur. Buda cihazın akım bobinine etki eden alan bulunmayacağı sonucu çıkar. Ancak tesisatın herhangi bir yerinden küçük bir kaçak akım varsa, gelen akım giden akıma eşit olmayacağından cihazın akım bobini üzerinde fark alanı meydana gelir ve bir emk endüklemesi gerçekleşir. Bu emk endüklemesi, kaçak akım koruma anahtarının açma sınırına (30 mA diğer adı insan koruma) ulaştığında devreyi otomatik olarak keserek oluşabilecek sorunları bertaraf etmiş olur. Ayrıca 300- 500 mA’de devreyi açan röleler bulunmaktadır. Bu da yangın koruma anahtarı olarak isimlendirilir.
Kaçak Akım Rölesi Nerelerde Kullanılmalıdır?
Kaçak akım rölesi çalışma prensibi gereği 30 mA değerlerinde hayat koruma, 300 mA değerinde yangın koruma özelliği ile elektrik tesisatında istenmeyen durumlara karşı koruma sağlar. Bu nedenle kaçak akım koruma anahtarı evde ve iş yerinde tesisatın ana girişine, yangın koruma anahtarları ise ana kolon hattı girişine bağlanmalıdır.
Önerilen Yazı: Akım Trafosu (Transformatörü) Nedir? Ne İşe Yarar?