Benzinli ve Dizel Motor Arasındaki Farklar Nelerdir?

Benzinli ve Dizel Motor Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yeni bir araç seçerken, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. Bir sedan mı, SUV mu vb istediğiniz bir modele karar vermelisiniz. Ardından, ne tür kullanılabilir özellikler istediğinizi seçmeniz gerekir. Ayrıca benzinli veya dizel motor isteyip istemediğinizi de düşünmelisiniz. Ancak, o zaman benzin ve dizel arasındaki gerçek farkı merak ediyor olabilirsiniz. Bu yararlı kılavuz, hangisinin sizin için doğru olduğuna karar verebilmeniz için bu iki motor arasındaki büyük farkları gözden geçirecektir.

Benzin ve Dizel Motorun Buluşu

Dizel ve benzin motorları arasındaki fark, icatlarıyla başlar. 1876’da Nikolaus August Otto benzin motorunu icat etti. Bu dört zamanlı içten yanmalı motor özellikle verimli değildi. Yakıtın sadece yaklaşık %10’u aslında araca güç sağlamak için kullanıldı. Yakıtın geri kalanı sadece ısı üretti. Bununla birlikte, bu benzin motoru, modern araba motorları için temel planı sundu.

1878’de Rudolf Diesel, benzinli motorların verimsizliğini öğrendiğinde Politeknik Lisesi’nde mühendislik okuyordu. Daha etkili bir çözüm olması gerektiğine inanıyordu ve onu keşfetmeye koyuldu. 1892’de, o sırada yanmalı motor olarak adlandırılan şeyi icat etti ve patentini aldı. Bugün onu dizel motor olarak biliyoruz.

İlginizi Çekebilir: Servo Motor Nedir? Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

Benzin ve Dizel: Temel Farklılıklar

Motor Çalışması

Temel anlamda benzinli ve dizel motorlar benzer işlemlere sahiptir. Her iki motor da yakıtı mekanik enerjiye dönüştürerek bir aracı ileri itmek için içten yanmalı ve motor içinde bir dizi hızlı ateşleme kullanır. Fark, bu ateşlemelerin nasıl meydana geldiğidir.

Benzinli motorlarda yakıt, pistonlar tarafından sıkıştırılan hava ile karışır. Bujiler, aracı hareket ettirmek için bu karışımı ateşler. Dizel motorlarda ise önce hava sıkıştırılır. Bu havayı sıcak yapar. Yakıt daha sonra sıcak havaya çarptığında tutuşur.

Yakıt enjeksiyonu

Benzinli ve dizel motorlar yakıtı farklı şekillerde enjekte eder. Benzinli bir motorda yakıt enjeksiyonu iki şekilde gerçekleşebilir: Port enjeksiyon sistemi veya karbüratör. Liman enjeksiyon sistemi, emme strokundan hemen önce yakıta hava enjekte eder. Buna karşılık, bir karbüratör, sıkıştırmak için silindire göndermeden önce yakıtı ve havayı karıştırır.

Dizel motorda yakıt doğrudan silindire enjekte edilir. Bu süreç dizel motorların nasıl çalıştığının çok önemli bir parçası olduğundan, dizel enjektörler sürecin karmaşık bir parçası haline gelebilir. Prosesin çalışması için gerekli olan ince yakıt sisini dağıtmak için enjektörlerin yüksek sıcaklıklara ve büyük miktarda basınca dayanabilmesi gerekir. Bugüne kadar mühendisler bu sistemi daha verimli hale getirmek için çalışıyorlar.

Motordaki gelişmelere örnek olarak motor kontrol modülleri ve kızdırma bujileri dahildir. Motor kontrol modülleri, enjeksiyonu doğru bir şekilde zamanlamak için çok sayıda sensör kullanır ve bir kızdırma bujisi, daha verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmak için soğuk bir motordaki hava sıcaklığını hızla yükseltebilen bir sıcak teldir.

Güç çıkışı

Yeni  araç seçeneklerinizi araştırırken, beygir gücü ve tork hakkında çok fazla konuşma görebilirsiniz. Beygir gücü, gücün bir ölçüsüdür ve tork, motordaki aktarma organları üzerindeki büküm kuvvetinin bir ölçüsüdür.

Aracınızın beygir gücü çok ama torku azsa, hareket etmesi yavaş olacaktır. Araçların hareket etmesini sağlayan şey torktur. Dizel motorlar daha yüksek torka, ancak daha az beygir gücüne sahip olma eğilimindedir. Bu nedenle spor arabalarda genellikle benzinli motorlar bulunur ve büyük kamyonlarda genellikle dizel motorlar bulunur. Spor arabalar, benzinin sunduğu ekstra beygir gücüne ihtiyaç duyar ve büyük kamyonlar, ağır yükleri taşımak için dizel motordan gelen bu ekstra torka ihtiyaç duyar.

Verimlilik Farklılıkları

Güç farklılıklarına ek olarak, benzinli ve dizel motorlar arasındaki bir diğer fark da verimliliktir. Dizel motorlar, benzinli motorlara kıyasla daha yüksek yakıt ekonomisi rakamlarına sahip olma eğilimindedir. Bu daha yüksek verimlilik sayıları, esas olarak motorların çalışma şeklinden kaynaklanmaktadır. Bir benzinli motor, potansiyel olarak motoru mahvedebileceğinden, sıkıştırma stroku sırasında asla kendiliğinden tutuşma sıcaklığına ulaşmadığından emin olmalıdır. Sonuç olarak, bir benzin motoru düşük bir sıkıştırma oranı sağlamak zorundadır.

Dizel motor emme stroku sırasında karışımda yakıt bulunmadığından havayı daha fazla sıkıştırabilir ve daha yüksek sıkıştırma oranına sahip olabilir. Daha yüksek bir sıkıştırma oranı, daha iyi yakıt verimliliğine eşittir.

Benzinli Yakıt ve Dizel Yakıt

Benzinli ve dizel motorlar farklı çalıştıkları için farklı yakıt türleri gerektirirler. Hem benzin hem de dizel, topraktan çıkarılan ham petrol olarak başlarken, rafine etme işlemi onları çeşitli yakıt türlerine ayırır. Dizel yakıt benzinden daha kalındır, bu da daha yavaş buharlaştığı anlamına gelir. Dizel yakıt ayrıca daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir.

Bu özellikler, dizel motorların benzin motorlarından daha iyi yakıt ekonomisine sahip olma eğiliminin bir başka nedenidir. Dizel yakıt tipik olarak benzinden daha pahalıya mal olurken, çoğu dizel motor, bir benzinli motorla aynı miktarda işi gerçekleştirmek için daha az yakıt gerektirir. Ayrıca, dizel motor sahipleri, kendilerine sunulan yeni bir yakıt doldurma seçeneğine sahiptir.

Biyodizel: Biyodizel yakıt, bitkisel yağ gibi petrol dışı kaynaklardan yapılır. Bir dizel motorunu biyodizelle çalışacak şekilde dönüştürmek, özellikle eski bir motorunuz varsa, bazı değişiklikler gerektirir. Bununla birlikte, verimlilik ve sürdürülebilirlik daha popüler hale geldiğinden, biyodizel bir sonraki yaygın alternatif yakıt olabilir.

Kaynak: https://auto.howstuffworks.com/diesel1.htm

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir