Servo Motor Nedir? Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

Servo Motor Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Servo motorlar (bazen kontrol motorları olarak da adlandırılırlar) bir çeşit elektrik motorları olup özellikle geri beslemeli kontrol sistemlerinde çıkış hareketini kontrol edici olarak kullanılmak üzere tasarlanır ve üretilirler. Servo motorlar belirtilmekte olan bir sistem içerisinde aniden oluşan hataların kısa sürede engellenmesine olanak tanımaktadır. Geri bildirim özelliği sayesinde oluşan hataların tespiti yapılarak doğru yöne hareket etmesine olanak tanıdığı gibi engelleme durumunu da gösterebiliyorlar.

Endüstriyel uygulamalarda pozisyon kontrolü adım (motor) yada servo motorlar kullanılarak yapılmaktadır. Servo motorların güçleri birkaç watt’tan birkaç yüz watt’a kadar olabilir. Servo motorlar yüksek hız tepkisine sahiptirler. Bu özellik ise servo motorların düşük rotor ataletine sahip olmalarını gerektirir. Bu motorlar daha küçük çaplı ve daha uzundurlar. Servo motorlar normal olarak düşük veya sıfır hızda çalışırlar ve bundan dolayı moment veya güç değerleri aynı olan klasik motorlara göre boyutları daha büyüktür.

 

Ayrıca Bakınız » Ramjet Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

DC motor sayesinde çalışmasını sürdürmekte olan Servo motorlar sistemlerin belli dönüş yerlerin kullanılmasında daha fazla avantajlar sağlamaktadır. Buda son zamanlarda gelişim göstermekte olan yapay zekaya ile çalışan robotlarda sıkça kullanılmaktadır. Aynı şekilde normal motorların yüksek bir enerji ile çalışmasını engellemesi veya ayarlanan süreler içerisinde yön değişiklikleri yaptığı durumlarda geçerliliklerini korumaktadır. Ayarlanabilir özelliğine sahip olan servo motorlar AC, DC ve step türlerinde üretimleri yapılmaktadır.  Servo motorlar step motorlarla karıştırılabiliyor. Bu durumun karıştırılmaması içinde sizlere bazı önerilerde bulunmaya çalışacağız.

Servo Motor Nasıl Çalışır?

Servo motorların millerine bağlı olan bir enkoder bulunmaktadır. Enkoderler servo motorların içerisinde kişi tarafından belirtilmekte olan yöne doğru hareket etmesini veya belli amaçlar içerisinde motorun değişik yönlerde çalışmasına olanak tanıdığı gibi sistemde bulunan verilerin düzenli şekilde çalışması için de sinyal verilerini göndererek geri besleme işlemleri yapmaktadır. Bütün çalışma mantığını kontrol altına almalarıyla birlikte yapılacak işlemler tamamen enkoder sistemlerine tanıtılmaktadır. Değişik türlerde üretimleri yapılmakta olan Servo motorlar genel olarak en çok tercih edilen modelleri 0 ila 180 derece arasında açı hareketlerini kontrol eden sistemler tavsiye ediliyor.

Servo motorun çalışması

Ayrıca Bakınız » Wankel Motoru Nedir? Nasıl Çalışır?

Servo ve Step Motorlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sizlere yukardaki yazımızda da bahsetmiş olduğumuz servo motorlar ve step motorlar kendi aralarında sıkça karıştırılmakta olan durumlar yaşayabiliyorlar. Ama bunu karıştırmamanız için sizlere bahsedeceğimiz temel etkenleri bilmeniz gerekecektir. Step motorlar kendi içerisinde tek kablo grubuyla çıkış yaparken Servo motorlar iki kablo grubuyla çıkışlarını yapmaktadırlar.

Bu kablolardan bir tanesi enerji görevini üstlenirken diğeri ise sinyallerin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Sinyal kabloları tamamen enkodere bağlı vaziyettedirler. Soketlerinde karıştırılmaması için kalın ve ince özellikleri tanımlıdır. İnce olan kısma enkoder kabloları ilave edilirken kalın olan soket kısımlarına enerji beslenmesi yapılması için kullanılmaktadır. Servo motorlar bu özellikler sayesinde AC ve DC özelliğini barındırmaktadırlar.

Ayrıca Bakınız» Hidrolik Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

Servo Motorlar Hangi Alanlarda Kullanılmaktadırlar?

Servo motorlar temel olarak yapay zekanın gelişim göstermiş olduğu robotlar üzerinde kullanılmaktadır. Robotların daha kolay şekilde yönlerinin bulmasına ve istenmekte olan bölüme dönüşlerini sağlamak için kullanım alanları yapılmaktadır. Aynı zamanda günümüzde Pompalar, Klimalar, Radarlar, Arabalar, Paketleme Makinalar, Torna Tezgahları ve Büro makineleri alanlarda da kullanımları sağlanmaktadır. Gidilmekte olan yönün belirlenmesi ve uyarıcı sinyallerin sisteme bildirmesi için sıkça kullanılmaktadır. Özelliklede robotların yönlerini belirlemeleri ve 180 derecelik dönemeçlerle dönüşlerini sağlayabilecekleri alanlarda başvurulan elektronik motorlar arasında yerini alıyor. Servo motorlar hazır olarak sürüldükleri için içerisinde bulunan enkoder bölümüne istediğiniz yönlerde hareketlerin sağlanmasını kontrol altına alabiliyorsunuz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir