IP (İnternet Protokolü) Nedir? Ne İşe Yarar?

IP (İnternet Protokolü) Nedir?

Bu yazımızda IP (internet protokolü) kavramını açıklayacağız. Öncelikle kısaca haberleşme protokolünden bahsedelim. Haberleşme protokolü iki katmandan oluşmaktadır. Bunlar TCP ve IP protokolleridir. Üst katman olan TCP (Transfer Control Protocol), verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve alıcıda bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirmesini sağlar. Alt katman ise IP (Internet Protocol)’dir. Bu protokol iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.

IP (İnternet Protokolü) Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk olarak 80’li yıllarda Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından OSI tabanlı sistemlere alternatif olarak geliştirilmiştir. Bakanlığın Amerikan piyasasındaki ana belirleyici olması, bu protokolün Amerikan yazılımlarında standart kabul edilmesine neden oldu. İnternetin atası sayılabielcek ARPANet bu nedenle TCP/IP ile doğdu. İnternet kullanımının büyük bir hızla artması ile birlilkte, TCP/IP OSI üzerinde bir üstünlük kurmuş oldu.

IP (İnternet Protokolü) Nedir? Ne İşe Yarar?

İnternet protokolü (IP), ağ adreslemesinde kullanılan düzendir. IP, iki bilgisayar (aygıt) paketlerin yönlendirilmesini sağlayan bağlantısız bir protokoldür. IP, yönlendirme protokolü üzerinde veri için en etkili yönlendirmeyi belirler. TCP katmanına gelen bilgi, segmentlere ayrıldıktan sonra IP katmanına yollanır. IP katmanı, kendisine gelen TCP segmenti içinde ne olduğu ile ilgilenmez. Sadece kendisine verilen bu bilgiyi ilgili IP adresine yollamak amacındadır. IP katmanın görevi bu segment için ulaşılmak istenen noktaya gidecek bir “yol” (route) bulmaktır.

Önerilen Yazı » Veri Ambarı Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Arada geçilecek sistemler ve geçiş yollarının bu paketi doğru yere geçirmesi için kendi başlık bilgisini TCP katmanından gelen “Segment”e ekler. TCP katmanından gelen segmentlere IP başlığının eklenmesi ile oluşturulan IP paket birimlerine datagram adı verilir. IP başlığı eklenmiş bir Datagram aşağıdaki şekilde gösterilmektedir. Aşağıda “Datagram”ın yapısı görülmektedir.

 

İnternet Protokolü TCP katmanından gelen veriyi gideceği adrese ulaştırma sırasında sadece veriye IP başlığını ekleyip yollar. IP alıcının bu veriyi kabul edeceği konusunda hiçbir kontrol yapmaz. Bunun yanında alınan Datagramların sıralanması ve hata kontrolü gibi işlemleri bir üst katmana bırakır. İnternet Protokolü‟nün bu özelliğinden dolayı bağlantısız protokol olarak tanımlanır.

Önerilen Yazı » iPTV Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

OSI modelinde bilgi akışı başladığında veri her katta işlenir. Her bir katmanın görevi bir üst katmana işlenecek veriyi sağlamaktır. Verinin iletimi üst katmandan alt katmana doğru olur. Gönderilen verinin kablo ile iletimi fiziksel katman tarafından gerçekleştirilir.

Veri, bir katmandan diğerine iletilmeden önce paketlere bölünür. Paket, bir aygıttan diğerine veri aktarmada kullanılan bir birim veridir. Her katmanda pakete ek bilgiler (format ya da adres) eklenir. Verinin iletimi üst katmandan alt katmana doğru olur. Verinin kablo ile iletimi fiziksel katman tarafından gerçekleştirilir. Diğer bilgisayarda ise önce fiziksel katman ile karşılanan veri üst katmanlara doğru hareket eder.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir