Ağız Kokusu Neden Oluşur? Önleme Yöntemleri Nelerdir?

Ağız Kokusu Neden Oluşur?

Her yaştan insanda görülebilecek bir rahatsızlık olup görülme olasılığı da oldukça fazla olan ağız kokusu, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Kronik bir rahatsızlıktan dolayı kendisini gösterebileceği gibi sosyal ve psikolojik etkilerden ötürü de ortaya çıkabilir. Peki, ağız kokusuna neden olan faktörler nelerdir gelin beraber göz atalım;

Ağız Kokusu Faktörleri

• Başta soğan, sarımsak olmak üzere çeşitli gıdalardan ötürü ağızda koku olabilmektedir. Asitli içecekler, baharatlı gıdalar ya da balık türlerinin tüketilmesiyle bu hissiyat görülür.

• Diş fırçalama alışkanlığı olmayan kişilerde de ağız kokusu oluşabilirken bakteri ve gıda artıklarının birikmesiyle bu durum ortaya çıkar. Bu durum sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle sabahları uyandıktan sonra su içmeden önce ağız yıkanmalıdır. Çünkü biriken bakteriler su ile mideye gönderilebilir. Elbette mide asidi bakterileri öldürse de mideye inmeyip tutunan bakteriler sorunlar yaratabilir. Bu yazıyı hazırlarken bu durum hakkında birçok araştırma yazısıyla karşılaştık.

• Dişlerde yaşanabilecek çürük veya dişeti hastalıklarından ötürü de ağız kokusu hissedilir.

• Sinüzit, zatürre, bademcik veya karaciğer enfeksiyonlarından ötürü de yine ağız kokusuna neden olunabilir.

Yukarıda belirtilenlere ek olarak başka ssebeplerde bulunmaktadır. Bunları da belirtirsek;

• Kişide tükürük salgılanma konusunda problemlerin bulunmasından kaynaklı ağız kuruluğu nedeniyle de sıklıkla ağız kokusu ortaya çıkabilir.

• Çeşitli ağız enfeksiyonlarından dolayı da görülebilir.

• İdrar söktürücü ilaçların sık kullanılması da yan etki olarak ağız kokusuna sebebiyet verir.

• Hormonal değişikliklerden kaynaklı olarak hamilelik dönemlerinde kişide ağız kokusu oluşmaktadır.

• Aşırı dozda vitamin alınması ya da çok sık alkol kullanımı da nedenlerindendir.

Ağız Kokusu Önleme Yöntemleri

İlk olarak ağız kokusunun neden oluştuğunun tespiti yapılır. Bu nasıl olacak diyebilirsiniz ama ağız kokusu olayı çok önemlidir. Çünkü ağız kokusu diş temizliğinden ayrı olarak iç organlarınızdaki rahatsızlığa da bir işaret olabilir. Hangi sebepten ötürü ağızda koku olduğunun bilinmesiyle bu durumun önlenmesi mümkün olacaktır. Kişinin sadece sabah saatlerinde bu durum sahip olması karında gaz birikmesinden kaynaklı olabilir.

Bakterilerin çoğalmasından ötürü de görülebilir. Ancak gün içinde devamlı ağız kokusu hissedilmesi, hemen her gün bu durumun rahatsızlığın çekilmesi için çok daha farklı yöntemlere başvurulmasını gerekli kılar. Öncelikli olarak ağız hijyenine son derece dikkat edilmelidir. Dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması ve bakımlarının yaptırılması gerekir. Diş aralarında ya da ağız içinde var olan rahatsız edici durumlar temizlenmelidir. Gün içinde en az üç kez diş bakımı yapılması önerilir.

Ağız Kokusunu Önlemek için Ağız İçi Yapılacaklar

Belki de en önemlisi, çoğu zaman es geçiyor olabilirsiniz. Mutlaka su tüketiminizi arttırmalısınız. Su tükettikçe ağız kokusunun azaldığını göreceksiniz. Şekersiz sakız kullanabilirsiniz. Lakin yapılan araştırmalara göre sakızlarda kullanılan malzemeler insan sağlığı için iyi değil. Bu sebeple sakız haricinde kokunun giderilmesine yönelik olarak tarçın, nane ya da maydanoz tüketilmesi de tavsiyeler arasındadır. Böylelikle kendine has kokuya sahip ürünlerle ağızdaki kötü kokular geçirilebilir. Daha rahat bir şekilde toplum içine karışma sağlanabilir.

Kişinin ağız kokusuna sebep olunacak bir hastalığın olup olmadığına bakılır. Reflü, mide ya da şeker hastalıklarında bu tarz ağız kokuları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda tedaviler bu hastalık çerçevede gerçekleştirilmelidir. Bazı ilaç kullanımları değiştirilebilir, doz ayarlamaları yapılabilir. Farklı yollar doktor kontrolünde denenebilir.

Ağız Temizliği

Ağız içi protez ve köprülerin iyi temizlenmesi, diş ipi kullanımı da ağız kokusu önleme yöntemleri arasındadır. Ağız içi gargara yapılması ve dil fırçalaması da yine öneriler arasındadır. Ağız kuruluğu sıklıkla olan kişilerde ise suni tükürük sağlayan ilaçlar kullanılır. Bununla birlikte beyaz un, beyaz şeker ve şekerli diğer asitli içeceklerin kullanımı da olabildiğince azaltılmalıdır.

Çocuklarda geçmek bilmeyen ağız kokuları için ise uzman yardımı alınması gereklidir. Kişinin gerek sosyal çevresinde gerek özel hayatında daha rahat olabilmesi adına ağız kokuları engeldir. Bu durum çok farklı yöntemlerle geçirilebilir. Buna dair işlemler düzenli ve uzun süreli bir şekilde uygulanmalıdır. Ancak bu hususa kişinin takıntılı hale gelmesi de oldukça sakıncalıdır. Temizliğe dikkat edilmesi ve varsa rahatsızlıkların giderilmesiyle kişi ağız kokusundan sorunsuz bir şekilde kurtulabilir.

Önerilen Yazı: Sivrisinekler İnsanları Nasıl Buluyor?

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir