Diş Protezi Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
Kısmi ya da bütün olarak uygulanabilir olan diş protezi, akrilik üzerinde yapılırken kaybedilen dişlerin görevini üstlenmektedir. Porselen ya da akrilikten üretilirken farklı şekillerde uygulanabilir. Diş tedavi işlemlerinde en son tercih olurken dişlerin kullanılamaz hale gelmesiyle mecburi durumdan dolayı yapılmaktadır. Böyle bir durumun olmaması için dişlerin günlük bakımlarının yapılması, diş yapılarına karşı koruyucular kullanılması ve dikkat edilmesi gerekir.
Diş Protezi Ne Zaman Yapılır?
Dişlerin kurtarılmayacak kadar çürümesi halinde protez diş yapılabilmektedir. Bununla birlikte dişin kendiliğinden düşmesi ya da kırılmasıyla da protez diş seçenekler arasındadır. Dolgu yapılması sonrasında dolgunun artık tutmaması halinde de sorunların giderilmesinde etkili bir çözümdür. Ancak öncelikli olarak dişlerde meydana gelen olumsuz durumların farklı şekillerde halledilmesi amaçlanır. Buna karşın gerekli görülmesi halinde iki farklı şekilde protez diş takılabilir.
Önerilen Yazı » 3B Biyo Yazıcı Nasıl Çalışır? 3D Yazıcı ile Organ Üretimi
İlki olan ve ağız içine yapıştırılarak kullanıma başlanan sabit protezlerin çıkarılması söz konusu değildir. Devamlı olarak kullanılırken kişinin kendi dişlerinden üretilmektedir. Yaklaşık 10 günlük süre içinde protezler kişiye özel olarak hazırlanarak uygulanmaktadır. Diş kaybı az olan kişilerde bu protez diş türü tercihi olmaktadır. Kesilen dişlerin hazırlanmasının ardından kaplanarak ağza yerleştirilmektedir.
Diğer olan ve hareketli olan protez dişin ise istenildiği zaman çıkarılabilmesi mümkündür. Genellikle bir bütün olarak kullanılmaktadır. Tam protezli bir şekilde ağızda uygulanırken dişlerin yapımı çok daha uzun sürmektedir. Böyle bir durumun ortaya çıkması ise tüm dişlerin kaybedilmesi halinde gerçekleşir.
Önerilen Yazı » Parafin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları, Özellikleri
Protez Diş Bakımı
Protez diş bakımı çok hassas bir şekilde yapılması gerekirken aksatılmamalıdır. Özelikle sabit olan protez diş bakımı kişinin kendi dişiyle gibi kullanılmaktadır. Günlük temizlenmeli, suyla korunmalıdır. 6 ile 8 yıl arasında kullanımı mümkün olurken kişinin devamlı ağzında olmasından dolayı da belirli bir süre içinde alışılmaktadır. 10 gün içinde protez diş takılırken sonrasında belirli süre tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir.
Dişlerin çok aşırı zorlayacak ürünlerden kaçınılmalıdır. Sıcak veya soğuk içeceklerde de farklılık olabilmektedir. Takma olan protez dişlerin gece saatlerinde çıkarılması da diş etlerin dinlenmesini beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte mutlaka sıvı içerisinde bekletilmeleri de önemlidir. Belirli bir süre sonrasında ise bu sıvıdan alarak kurulanmalıdır. Unutmamanız gereken bir şey de, bakterilerin sulu ortamları çok sevmesidir. Çoğu medikal alanda kullanılan protez vb. anti-bakteriyel olsa da tedbiri elden bırakmamanızı tavsiye ederiz.
Önerilen Yazı » Titanyum Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları
Protez Diş Özellikleri
Farklı türlere göre protez diş özellikleri değişkenlik gösterirken bütün protez diş tüm ağzı kapsamaktadır. Genellikle yaşlılarda görülen hareketli protez diş ise kişinin isteğine göre çıkarılabilmektedir. Bilhassa gece uyurken dişlerin çıkarılması gerekir. Öksürme, sallanma veya gülme durumlarında protez dişin yerinden çıkması da ihtimal dahilindedir. Bundan dolayı çok daha dikkat edilmesi uygundur. Sabit olan protez diş özellikleri ise kişiyi çok fazla rahatsız etmeyecek cinstendir. Genellikle dişlerin kurtarılamayacak durumda olmasıyla uygulanırken kişiye ait diş örnekleriyle yapılmaktadır. Damak bölümüne yapıştırılan protez dişlerin çıkabilmesi çok mümkün olmazken belirli periyotlarda diş hekimi tarafından kontrolü de gereklidir.