Parafin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları, Özellikleri

Bu yazımızda parafin hakkında öz ve anlaşılır bilgiler vererek, insan vücuduna gösterdiği durumu da belirterek hazırladık. Parafin ham petrolden üretilen, beyaz renkte doymuş hidrokarbonlardan oluşmuş kimyasal bir maddedir. Sağlık alanında, savunmaya hatta evlerimize kadar girerek son zamanlarda yaşamımızda sıklıkla yer alan parafin bir mumsu katı bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Parafin Nasıl Ortaya Çıktı?

Parafinin ortaya çıkma hikayesi çok enteresandır. Elde edilen petrolün daha kaliteli olması için içerisindeki parafinden ayrıştırılması gerekmektedir ve parafin bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Tarihte ilk parafin mumu 1800’lü yıllarda ortaya çıkmıştır ancak günümüzde teknolojik imkanlarımızın gelişmesiyle birlikte parafinli mum yapımında daha farklı teknikler kullanılmaktadır.

Önerilen Yazı » Kobalt Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Parafin Ne İşe Yarar?

Petrolden ayrıştırılan parafin maddesi kokusuz, tatsız, renksiz ve sert bir organik maddedir. Dünyada petrol alışverişi inanılmaz düzeyde yüksek olduğundan parafin üretimi de çok yüksektir. Parafinin kullanıldığı alan sadece mum üretimi değildir. Parafin hayatımızın neredeyse her yerinde kullanılmaktadır. Sanayi alanında kimyasal yalıtımlarda veya elektriksel ürünlerin yalıtımında da parafinden yararlanılıyor.

Parafin Kullanım Alanları

Bu bölümde kullanım alanlarını ve ne işe yaradıklarını anlatalım;

  • Plastik
  • Tekstil alanında;

Burada da parafinin en önemli özelliği olan yalıtkanlığından faydalanılıyor. Isıyı iletmediği için montlarda, kabanlarda ya da kışlık eşyalarda özellikle kullanılan parafin tekstil alanında da çok kullanılmaktadır.

Önerilen Yazı » Biyodizel Nedir? Ne İşe Yarar? Üretimi ve Kullanım Alanları

  • Elektrik malzemesi üretiminde
  • Tarım alanında
  • Eczacılık alanında;

Isıyı iletkenliği çok düşük olan parafin maddesi, bu alanda izolasyon malzemesi olarak kullanılabiliyor. Fizik tedavinin de vazgeçilmez öğelerinden birisi olan parafin tıp alanına çok büyük bir katkı sağlıyor. Ayrıca sıvılaştırılan parafin ile kremler ve merhemler üretilmektedir.

  • Kozmetik alanında;

Ürünlerin dayanıklılığını arttırarak, kalıcı olmasını sağlayan parafin maddesi; makyaj malzemeleri dışında cilt bakım ürünlerinde de kullanılmaktadır. Bakım ürünlerinde parafinli ürünler ayrıca bir tercih sebebidir. Gergin derilerin yumuşatılmasında çok etkili olduğu söylenen parafin, derideki çatlama ve soyulmaların da en önemli tedavilerinden biri olarak da uzmanlar parafini önermektedirler.

Parafin’in Zararları Nelerdir?

Parafin neredeyse hayatımızın her anında kullanılıyor. Ancak bu parafinin sağlığımıza zararı var mıdır? Varsa nelerdir? Şimdi hep beraber bu sorularınızı yanıtlayacağız.

Öncelikle petrolden üretilen bu parafin maddesinin vücudumuza tabi ki yanlış amaçlarla kullanılırsa veya önerilenden fazla bir şekilde kullanılırsa zararı vardır. Eğer parafini ağız yoluyla vücuda alırsanız vücudumuzda tahriplere yol açmaya başlıyor. Bu tahripler vücudumuzda genelde lenflerimizde ve kalbimizde ortaya çıkıyor. Örneğin ucuz olan bir ürün olan vazelin kozmetik sektöründe çok tercih edilmektedir. Sentetik bir ürün olan vazelinin sürekli kullanımında, kullanan insanların karaciğerlerinde büyük tahribatlara yol açtığı ve aynı hatanın tekrarlanması halinde geri dönülemez hasarlar yapabileceğinden bahsediliyor. 

Ayrıca uzun süreli saklanacak olan ve kabukları ile beraber yenilen yiyecek ve meyvelerin korunmasın da kullanılan mum kaplama olayında da parafin kullanılır. Özellikle bazı meyvelerin parlak renkte olmasını da bu madde ile sağlayabiliyorlar. Amacı çürümeyi engelleme dense de, insanın direk olarak bu yollarla vücuduna alması iyi olmayacağını düşünmekteyiz. 

Evet parafin hayatımızın her alanında var ve bize çok güzel çözümler de sunuyor. Üretimi de sürekli olduğu için, petrol hayatımızda olduğu sürece parafini kullanmaya devam edeceğiz. Parafini kullanmamızda sorun yok ancak tabi ki her şeyin fazlası zarar. O yüzden kullanırken biraz dikkatli olmalı ve sürekli parafinli ürünleri kullanmaktan vazgeçmeliyiz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Parafin Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları, Özellikleri

0