Kobalt Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Kobalt Nedir?

Kobalt, nikel ve demir gibi çokça bilinen elementlerle birçok yönden benzer kimyasal element sınıfında yer alır. İsviçreli kimyager Georg Brandt tarafından 18. yüzyılda keşfedilmiş olup hali hazırda çeşitli eşyalarda kullanımı söz konusudur. Her ne kadar ismine çok duymasak da her gün yanımızda taşıdığımız cep telefonlarının bataryalarında kobalt elementi mevcuttur. Elektrikli arabalarda da yoğun şekilde kullanılan kobalt sert olmasının yanında koyu bir renge sahiptir. Co sembolüyle gösterimi olan elementin kimya bilimindeki yerinin yanı sıra, gama ışını eksenli çalışmalarda hali hazırda sürdürülmektedir.

Kobalt Ne İşe Yarar?

Almanca anlama sahip olan kobalt; “kötü ruh ya da cin” olarak da açıklanabilirken temelde boya maddesi olarak kullanıldığı görülmektedir. Özellikle antik çağlardan beri kullanılageldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Nikel ile kıyaslanması halinde çok daha geç bir keşfe sahip olmasında ise birtakım özellikleri yatmaktadır. 1735 yılında bulunan kobalt elementi çok dayanıklıdır. Oksitlenmeye karşı da dirençli bir metal olmasından dolayı kullanımı hızlı bir şekilde yaygınlaşmıştır.

Önerilen Yazı » Polimer Nedir? Çeşitleri, Özellikleri Nelerdir?

Kobalt Nerede Kullanılır?

Özellikle cam ile metal birleştirmelerinde kullanılırken paslanmaz çelik üretimlerinde de olmazsa olmaz elementlerin başında gelmektedir. Veri saklama cihazların çok daha uzun ömürlü olabilmeleri kobalt elementi kullanımıyla mümkün hale getirilir. Mıknatıs üretimlerde de su götürmez bir öneme sahiptir. Çeşitli elektronik eşyaların içerisinde var olabilen lityum pillerde de kobalt kullanımı görülmektedir. Sanayi kolları arasında ise cam, seramik ve petrol alanlarında yararlanılan kobalt üretiminde farklı tekniklerden yararlanılırken doğada son derece sınırlı olması da önemini çok daha arttırmaktadır.

Isıya karşı dayanıklı olarak üretilen elementin kullanım alanlarının şekillenmesinde bu özellik belirleyici olmaktadır. Bunun dışında boyacılık sektöründe var olması da parlak görünümüyle açıklanır. Sert alaşımların üretilmesinde kullanılan metaller arasındaki kobalt aynı zamanda kırılabilmektedir. Ancak hassaslık direnci oldukça yüksektir.

Önerilen Yazı » Tungsten (Volfram) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Çok daha yumuşak olan gümüş renkli çeşitleri de vardır. Yıpranma durumlarına karşı olan bu kobalt cinsinin yüksek sıcaklıklara karşı da sağlamlığı bulunur. 1495 derece ergime noktası olurken 2927 derece olarak kaynama noktası açıklanır. Atom kütlesi 58.93g/mol olan elementin atom numarası 27, periyod numarası ise 4’tür. Kobalt nedir sorusunun yanıtlanmasının ardından özellikleriyle incelemeye değerdir.

Kobalt Özellikleri

Bilhassa oksitlenme derecesinin çok yüksek olmasından dolayı kullanılan kobalt sayesinde pil veya bataryaların kullanımı artmaktadır. Çok daha dayanıklı ve sağlam ürünlerin ortaya çıkabilmesi içinde kobalt kullanılmaktadır. Cam ve seramiklerde tercih edilen kimyasal elementin elde edilme süreci ise oldukça zahmetlidir. Kobalt özellikleri arasında bulunan sert yapının ortaya çıkması için kükürtlü filizlerle arsenik maddesine kavrulma işlemi uygulanır. Kobaltın maddelerden bu şekilde ayrılmasının sonrasında kireç kullanımı vardır.

Önerilen Yazı » Bor Nedir? Ne İşe Yarar? Bor Rezervleri

İçeriğinde %30 seviyelerinde kobalt olan demir-bakır alaşımı kok yardımıyla yapılan fırınlama sonrasında ortaya çıkar. Alaşım çözümlenmesi için ise asit kullanılmaktadır. Çeşitli kesici aletlerin yapım işlemlerinde de kobalt kullanımı rol oynarken aşınma ve yüksek sıcaklığa dayanıklı olması gereken tüm eşyaların içinde bulunabilir. Yapısından dolayı sıcaklık etkisi azaltılabilirken aynı zamanda dayanıklı kaplarda da kobalt özellikleriyle var olmaktadır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

2 thoughts on “Kobalt Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

  • Ümmügülsüm

    Küm yazdıysa eline sağlık ancak erilime derecesi yazılmış . Sanırım ergime sıcaklığı yazılmak istenmiş .

    Yanıtla
    • TeknolojiProjeleri.com

      Teşekkür ederiz. Bazen gözümüzden kaçabiliyor. Yazımızı düzenledik 🙂

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir