Alan Turing Kimdir? Hayatı ve İcatları Nelerdir?

Alan Turing Kimdir?

Matematik ile birlikte Kriptoloji alanlarında önemli çalışmalara imza atan ve teorileriyle tanınan Alan Turing, 1921 yılının 23 Haziran günü İngiltere’nin başkenti Londra’da dünyaya gelmiştir. Üstün zekalı olduğu öğrenime başlamasıyla ortaya çıkarken ardından özel okula kaydı yapılır. Çok uzak bir mesafede olmasına karşın bisikletiyle her gün okuluna giden Alan Turing, matematik problemleri ve teorilerine ilgi duymaya küçük yaşlarda başlamıştır.

İlk olarak türev ve integral konularında çalışmalar başlamış ve Albert Einstein tarafından ortaya konan çalışmaları incelemeye başlamıştır. Cambridge Kings College eğitim döneminde çalışmaları sürerken Merkezi Limit Teoremi olan çalışmasıyla akademik üye olarak seçilmeyi başarmıştır. Ardından Princeton Üniversitesi’nde görev alan Turing, “Felsefe Doktoru” unvanıyla matematik alanında çeşitli araştırmaları devam ettirmiştir.

Önerilen Yazı » Kriptoloji Nedir? Ne İşe Yarar?

Alan Turing’in Şüpheli Ölümü

Çeşitli çalışmalarının önemli kısımlarında Kriptoloji de bulunmaktadır. Bilhassa İngiltere Devleti’nde çalışmalar yürütürken 7 Haziran 1954 tarihinde temizlikçisi tarafından evinde ölü bir halde bulunduğu açıklanmıştır. Yapılan incelemeler ve tetkikler sonrasında siyanürlü bir elmadan zehirlendiği ifade edilmiştir. Ancak intihar etme eğiliminde olmadığı için daha ziyade İngiliz İstihbaratı tarafından öldürüldüğü de seçenekler arasında dillendirilmektedir. Özellikle ortaya koyduğu çeşitli çalışmaların fark edilmesi ve riskli olarak tanımlanması da Turing ölümüyle ilgili olabilir.

Alan Turing Çalışmaları

İlk olarak Merkezi Limit Teoremi tezini hazırlayan Turing, daha sonraki yıllarda Matematik alanında çeşitli çalışmalarıyla günümüzde önemli başarılara imza atılmasını sağlamıştır. Bu teoremde büyük bir sayıda bağımsız ve aynı dağılım gösteren rastgele değişkenliklerde ortaya çıkan aritmetik ortalamanın normal dağılım gösterdiğini yaklaşık olarak saptanmıştır.

Önerilen Yazı » Veri Nedir? Veri Tabanı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Turing Makinesi: Enigma ve İkinci Dünya Savaşı

Alan Turing eserleri ve çalışmaları arasında bir hayli popüler olan kendi adıyla ortaya koyduğu hesaplama sistemidir. Karmaşık olarak tanımlanan tüm matematiksel hesapların belirli bir sistemde çözülmesini sağlayan hesap makinesidir. Soyut matematik çalışmaları üzerine ortaya konan fikirlerin oluşmasında bu hesap makinesinin de rolü vardır. Bununla birlikte dört aşamalı olan elektro-mekanik yapılı ikili çarpma makinesinin üç aşamasını bitirmeyi başarmıştır.

Kriptanaliz Nedir?

2.Dünya Savaşı sırasında da aktif bir şekilde İngiltere yararına çalışmalar yapan Alan Turing, Alman şifrelerin kırılmasında büyük çaba göstermiştir. Almanlar arasında şifreli haberleşmeyi sağlayan Enigma makinesinin çözülmesinde görev alan Turing, Gordon Welchman tarafından verilen tavsiyelere uyarak görevini başarıyla tamamlamıştır. Böylelikle geliştirdiği Bombe Enigma ile tam otomatikleştirilmiş kod kırma makinası icadına da sahiptir.

Otomatik Bilgisayar Motoru olarak da ifade edilen ACE tasarımı da Turing tarafından yapılmış olup bilgisayar icadında öncü bir rol oynamıştır. İlk gerçek hafızalı bilgisayar olarak da bilinen Manchester Mark 1 yazılımını hazırlayan kişidir. Sonrasında ise yapay zekâ üzerine ortaya koyduğu çalışmaları da olmuştur. Turing testi ile bir makinenin insan seviyesinde zeki olup olmadığı da anlaşılabilmekteydi. Alan Turing özellikleri bakımından benzersiz bir yapıya sahip olurken çalışmalarının da hiçbir sınırı yoktur. Günümüzde ortaya konan çeşitli cihaz ve buluşların ilk tasarımları ya da ilk tanıtımlarında görev aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir