Nuri Demirağ Kimdir? Hayatı ve İcatları

Nuri Demirağ Kimdir?

“Nuri Demirağ kimdir diye düşünürseniz belki de bu bir cümle size yol gösterebilir; Bir sigara kağıdından başlayarak uçak fabrikası kurmaya kadar giden örnek bir hayat. Türk girişimcilik tarihinin en büyük örneklerinden bir tanesi. Başarılarla dolu bir yaşam..”

Nuri Demirağ’ın Gençlik Yılları

Nuri Demirağ 1886 yılında Sivas’ta dünyaya gelmişti. Pek çok insanla eşit şekilde normal şartlarda büyüyen Nuri Demirağ’ın gelecek yıllarda kurulacak olan yeni Türk devletinin liderinden soy ismini alacağını bu dönemlerde kimse bilmiyordu. Sıradan bir öğrencilik hayatı ile okulunu başarı ile tamamladı. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Ziraat Bankası memuriyet sınavlarına girerek memur oldu. Daha sonra ise Maliye Bakanlığı’nda memur olmuştu. Fakat birgün geçtiği yolda gördüğü tütün kağıdı üzerinde bulunan Yunan bayrağı çok moralini bozdu.

Nuri Demirağ’ın Ticaret Yılları

Yunan bayrağını görünce duyduğu üzüntüsü sebebiyle Türkiye’de ilk defa tütün kağıdı üretimi için hareket geçti. Hızlı bir şekilde üretimine sadece cebinde olan 50 lira ile başlayan Nuri bey, kısa süre sonra bu tütün kağıdının ismini Türk Zaferi koydu. Daha sonra ki yıllarda ise bu fabrikadan elde ettiği gelirler ile Onuncu Yıl Marşı’na konu olan ve soyismini almasına vesile olan tren yolları işine girişti. Bin kilometreden fazla tren rayı döşemesi sebebiyle Atatürk tarafından kendisine Demirağ soyismi verildi.

Önerilen Yazı: Vecihi Hürkuş Kimdir? Hayatı, Eserleri Nelerdir?

Nuri Demirağ’dan Büyük Girişim: Uçak Fabrikası

Nuri bey geleceğin göklerde olduğuna işaret eden Atatürk’ün izinde uçak fabrikası kurmaya karar verdi. İlk uçak mühendislerinden birisi ile ortak olarak fabrikayı İstanbul Beşiktaş’ta kurdu. Ar-Ge işleri başladıktan sonra Yeşilköy’de Gök Okulu ismini verdiği pilot yetiştirme okulunu açtı. Türk Hava Kurumu’nun 65 adet planör ve 10 adet eğitim uçağı siparişinden sonra oldukça ünlü oldu.

İspanya, Irak, İran ve Mısır gibi ülkelerinde Nuri beyin fabrikasına uçak siparişi vermesi başta Amerika, İngiltere ve Almanya gibi devletlerin dikkatini çekti. Türk Hava Kurumu’na uçakların teslim edilmesi gereken zaman geldiğinde tüm uçaklar hazırdı fakat dönemin yetkilileri bu uçakları almak yerine Amerikan yardımını almayı kabul etti. Nuri beyden yapılan siparişler iptal edilince diğer devletlerde siparişlerini geri çekti. Böylelikle ilk Türk Uçak Fabrikası mecburi olarak kapanmak zorunda kaldı.

Önerilen Yazı: Hürkuş Uçak Projesi

Nuri Demirağ ve Atatürk Havalimanı

Nuri Demirağ pilot okulu kurabilmek için Yeşilköy’de büyük bir arazi satın almıştı. Bu alan üzerine havalimanı inşa ederek eğitim uçaşlarının gerçekleşmesini amaçlıyordu. İnşa ettiği havalimanı İsmet İnönü’nün emriyle istimlak edildi. Bugün İstanbul Yeşilköy’de kullanılan Atatürk Havalimanı işte bu havalimanıdır.

Nuri Demirağ ve Gerçekleşmeyen Diğer Girişimler

Nuri Demirağ pek çok girişimi devlet kapısına götürmüş fakat Ankara’dan red yanıtı almıştı. Bunlar arasında İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan bir boğaz köprüsü kurmakta vardı. Üstelik köprü üzerinden bir demiryolunun geçmesi de Nuri Bey’in hayalleri arasındaydı. Nuri Demirağ’ın hayatı ile ilgili değerli bilgileriniz, anılarınız var ise bizimle alt taraftaki yorum kısmından veya bize mail atarak paylaşabilirsiniz. Teşekkür ederiz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

One thought on “Nuri Demirağ Kimdir? Hayatı ve İcatları

  • Yasemin

    Çok zeki çok Çalışkan ve gerçek girişimci Ve gerçek Türk vatandaşı Nuri Demirağ

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir