PLC Nedir? Ne İşe Yarar?
“Fabrikalarda üretim sistemlerini kontrol eden bilgisayarlar evlerimizde bulunan bilgisayarlar ile aynı mı?”
PLC Sistemi Nedir?
PLC sistemleri tamamiyle fabrikalarda ve üretim sahalarında kullanılan bilgisayarlardır. PLC ifadesi İngilizce’den Programmable Logic Controller ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe olarak bu ifade programlanabilen mantıksal denetleyici anlamına gelmektedir. Normal ev koşullarında kullandığımız bilgisayarlardan farklı olarak sadece bir kaç adet aygıt bulunur. CD- ROM gibi gereksiz aygıtlar PLC sistemleri üzerinde yoktur. Bunun yerine çok daha mekanik ve mühendislik giriş çıkışları bulunmaktadır.
PLC’ler ilk olarak 1970’li yıllarda geliştirilmişlerdir. Temel olarak makine endüstrisinde geniş röle panelleri yerine kullanılmışlardır. 1978 senesinde ise NEMA (National Electrical Manufactures Association) kuruluşu tarafından standart PLC’ler piyasaya sürülmüştür.
PLC Sistemi içerisinde yer alan aygıtlar şu şekildedir;
- CPU (Merkezi İşlem Birimi)
- RAM, ROM (Bellek Birimi – Hafıza)
- IN (Giriş Birimi)
- OUT (Çıkış Birimi)
Önerilen Yazı » SCADA Nedir? Ne İşe Yarar?
İnsan beyninin ve evlerde kullandığımız bilgisayarların algılayamayacağı şekilde çok fazla hızlı şekilde tarama işlemi yapılabilir. İN bölümünden yüklenen yüzlerce gigabytelık bilgileri sadece birkaç saniye içerisinde tarayarak üretim merkezlerine gönderimini sağlayabilir. Bundan kaynaklı olarak çok daha yüksek maliyetli bir üründür.
Fabrika veya üretim tesisi içerisinde bulunan pek çok işlemi kontrol edebilir. PLC sistemleri sayesinde artık hayatımızın içerisinde onlarca sayıya ulaşan ve karmaşık sistemleri olan röleler bulunmamaktadır. PLC sistemleri tüm bunları tek elden kontrol edebildiği için çok daha ucuz ve hızlı işlemler sunar. Bundan dolayı büyük şirketler ve tesisler genellikle üretim sahalarında PLC sistemlerini tercih ederler.
PLC Sistemi Ne İşe Yarar?
PLC sistemleri bir fabrikanın olmazsa olmazı olarak görülebilir. Pek çok şirket PLC sistemleri üretilirken farklı özellikler ile bu ürünleri dizayn ederler. PLC sistemine ihtiyaç duyan bir işletme bu ürünü almadan önce mutlaka alım yapacağı üretim şirketi ile irtibata geçerek özelliklerini öğrenmelidir. Düşük verilerle çalışan bir işletme için büyük bir PLC sistemine ihtiyaç duyulmazken büyük verilere ihtiyaç duyan bir şirket için küçük verileri kontrol edebilecek güçte olan bir PLC sistemi yetersiz kalacaktır.
Önerilen Yazı » Step Motor Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?
İşte PLC sistemleri satın alınırken dikkat edilmesi gereken ölçütler;
- Maliyet
- Giriş ve Çıkış Noktaları
- Veri Belleği ve Programlama Kapasitesi (İşletme Büyüklüğüne Göre)
- Komut İşleme Hızı
- Zaman – Gerçek Saati
- Sayıcı Sayısı ve Zamanlayıcı
- İşletim Yeteneği (Kesme)
- İletişim Olanakları
- Program Yedekleme Olanağı
- Şifre Koruması (Program Çalınmalarına Karşı Güvenlik Tedbiri)
- Satın Alınan Firmanın Sağladığı Teknik Destek
Bu ölçütler dikkate alınarak bir işletmeye PLC sistemi satın alınırsa maliyetlerden de kurtulunabilir. PLC sistemleri pek çok insanın yaptığı işi tek başına yapabildiği için büyük işletmelerde kâr getirisi sağlamaktadır. Eğer PLC sistemini yaptığı işe insan kaynağı kullanıyorsanız ve ödediğiniz maaş bedelleri kâr etmenize engel oluyorsa mutlaka işletmenize PLC sistemi kurmanız gerekiyor demektir. Küçük boyutlu işletmeler için ise PLC sistemleri pahalı olarak gelebilir. Genel olarak küçük işletmelerin PLC sistemi kullanması mantıklı olarak görülmez.