Telgraf Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
Telgraf Nedir?
Telgraf, önceden belirlenmiş işaretler kullanılarak belge ve haberlerin hızlı bir şekilde iki merkezi birim arasında gönderilip alınmasını sağlayan iletişim yöntemidir. İlk olarak 1792 yılında ortaya konulan telgraf sisteminin mucidi Claude Chappe olarak bilinmektedir. Tepeler üzerine kurulu kulelerle bağlantı sağlayarak iletişimin meydana gelmesini sağlamıştır. 49 farklı konuma ayarlanması söz konusu olan her kule üzerindeki iki uzun kollu makine işleminde harf ya da sayıya karşılık gelen hamleler yapılıyordu.
Gidilerek geliştirilen bu iletişim cihazının etkisiyle 19. yüzyılda Fransa’da 4828 kilometrelik bir kule ağı meydana gelmişti. Bunun ardından Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olan Joseph Henry, 19. Yüzyılda elektrik akımı üzerine çalışmalarına devam etti. Teller arasında dolaşan elektrik akımı sayesinde bir zilin çalıştırılmasıyla elektrikli telgraf ortaya çıkmış oldu. Aynı zamanda Morse alfabesi yaratıcısı da olan Samuel Morse ise elektro mıknatıs kullanımıyla hareketlerin algılanmasını çok daha kolay hale getirdi.
Önerilen Yazı: Radyo Nedir? Nasıl Çalışır? Özellikleri
Nokta ve çizgilerin kâğıdı dökülmesi ve sonrasında bunların okunabilmesi için geliştirdiği kodlama sistemi bugün hali hazırda Morse alfabesi olarak bilinmektedir. Fransa’da başlayan telgraf sistemi kısa zamanda Amerika’da da yaygınlaştı. İlk kez Baltimore ile Washington hattında kurulan telgraf hattı 1844 yılında kullanılmaya başlandı.
Telgraf Nasıl Çalışır?
Belirli uzaklıklarda var olan iki merkez arasındaki yazılı belgelerin gönderilmesini sağlayan elektrikli bir iletişim aracı olarak tanımlanan telgraf, alıcı ve verici olarak tabir edilen iki merkez arasında bulunan elektrik hattından çalışmaktadır. Verici olarak ifade edilen maniple aynı zamanda telgraf şebekesinde elektrik akımını açıp kapatan anahtar konumunda bulunurken devrenin tamamlanıp iletişimin sağlanmasında rol oynar.
Önerilen Yazı: Telefon Dinlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Elektro mıknatıslı bobinlerden oluşturulan alıcıların karşısında ise ileri-geri hareket eden çubuklar bulunur. Akım geldiği zaman hareket başlarken çubuğun ise mürekkepli kalem bulunur. Hareketle birlikte kalemin kağıt üzerine çizimi meydana gelir. Nokta ya da çizgi olarak şekiller çizilirken sesli olarak çalışan telgraf modelleri de bulunmaktadır. Telgrafın çalışması sert bir cisme vurularak tıkırtı gelmesiyle de mümkün olabilir. Kısa ve hafif tıkırtılar nokta, uzun tıkırtılarda ise çizgi anlamı oluşmaktadır.
19.yüzyılın sonlarında ortaya konan çalışmalarla pil kullanımı arttı. Münih Üniversitesi fizikçilerinden olan Cari Steinheil ise iki yönde akım verebilen bir endüktör kullanımıyla çok daha farklı bir telgrafın ortaya çıkmasını sağladı. Morse alfabe kullanımı çok kısa bir zaman içinde yayılırken rakibi tarafından yapılan kodlama sistemine karşı en ufak bir tereddüt yaşamayan Alman Steinheil sayesinde kısa zaman diliminde tüm Avrupa’da kullanımı söz konusu oldu.
Telgraf Ne İşe Yarar?
Özellikle eski yıllarda uzak mesafeler için araba, uçak gibi taşıma araçları yoktu. Bu sebeple insanlar gidebildiklere yerlere göre tren, at veya yaya olarak gitmekteydi. Bu da uzun süreler alan, yorucu ve tehlikeli bir süreçti. Telgraf ise bu olumsuz durumları ortadan kaldırarak, uzak bölgeler arasındaki iletişimin sağlanmasında uzun yıllar kullanılan telgraf aynı zamanda çok daha seri hareket edilmesini de mümkün kıldı. Bilhassa devlet kurumları arasındaki iletişimi kolay hale getirilirken özellikli Cihan Harbi sırasında Avrupa devletleri arasındaki iletişiminde belirleyici rol oynadı. Ortaya çıkan çeşitli durumların önceden bilinmesi kadar ileriki yıllarda ortaya çıkacak telefon gibi iletişim araçlarının icat edilmesinde de katkısı büyüktür.