Elmas Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?
Elmas Nedir?
Doğada çoğunlukla saydam olma özelliğinin yanı sıra renksiz ve sert olarak bulunan elmas, bir karbon çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Karbon elementinin bir çeşidi olmakla birlikte oldukça sert olmasıyla da tanınmaktadır. İlk olarak Fransız kimyager Antoine Laurent de Lavoisier tarafından yapılan çalışmalarla elmasın hayatımıza girmiştir.
Yine aynı kimyager tarafından elmasın yanması sonucunda karbondioksit ortaya çıktığı da yaptığı çalışmalarla belirlenmiştir. 3547 santigrat derece sıcaklıkta erimeye başlayan elmasın kullanımı ise daha ziyade endüstriyle iş bölümlerinde olmaktadır.
Elmas Özellikleri Hakkında
Belirli bir sıcaklıkla basıncın oluşmasıyla ortaya çıkan karbon elmas, özellikleriyle itibariyle de ayırt edici olmaktadır. Doğal madenler arasında en serti kabul edilen elmas özellikleri hem kullanım alanlarını hem de oluşum süreçlerini etkilemektedir. Saydam olmasının yanı sıra, ışığın mükemmel bir şekilde kırılabilmesinden dolayı takı koleksiyonlarında da elmas kullanımı cazip durumdadır.
Önerilen Yazı » Grafen Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları
İletken olma özelliği bulunan elmas maddesinin ilk kullanımı ise milattan önceye dayanmaktadır. Bilinen tarihe göre ilk olarak Hindistan Bölgesinde çıkarılmış olup sonrasında Romalılar tarafından ticareti yapılan değerli bir madde haline gelmiştir. Günümüzde ise daha ziyade Güney Afrika, Kongo, Rusya, Avustralya ülkelerinde üretimi çok daha yoğun olmaktadır.
Elmas Oluşumu
Yer kabuğunda meydana gelen hareketlerle oluştuğu tahmin edilen elmaslar binlerce yıldır insanların kullanımındadır. Toprak altında yapılan arama çalışmaları sonrasında özel tekniklerle işlenmesi söz konusudur. Kumlu ya da balçıklı olabilecek cevher kayalar için kırılma işlemi yapılmaktadır. Sonrasında ise yoğun olan bir sıvıda yüzdürülmektedir. Çok ağır olan minerallerin dip bölüme çökmesi sağlanırken elmasların parlatılmış olarak kullanılabilmeleri de pırlanta olmalarını beraberinde getirmektedir.
Önerilen Yazı » Kobalt Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları
Maliyetli olmasıyla birlikte bir hayli zorlu bir sürecin ardından elmasların oluşumu tamamlanmaktadır. Bundan dolayı genel itibariyle gelişmişlik düzeyi yüksek ülkeler tarafından çok daha fazla elmas üretimi söz konusu olmaktadır. Günümüzde elmasların kullanımında kesim faaliyetleri de rol oynamaktadır. Her ne kadar çok yüksek sıcaklığa dayanıklı olan sert maddenin göz alıcı bir duruma getirilmesi de mümkün olmaktadır.
Parlak bölümü yukarıya gelecek şekilde yüzük, kolye gibi takılara yerleştirilen elmasın kalitesi ve büyüklüğü değerini ifade etmektedir. Elmas madenleri arasında belirli kalite farkları bulunurken aynı zamanda kesim işlemleri de çok daha ilgi çekici bir yapının oluşmasında söz sahibidir.
Kullanım Alanları Nelerdir?
Elmas kullanım alanları arasında ilk sırada şüphesiz ki pırlanta gibi değerli takılar içinde gelmektedir. Özellikle günümüzde teknolojinin çok daha hızlı bir şekilde ilerlemesinden dolayı elmasların kesimleri çok daha farklı olabilmektedir. Kadınların ilgisini çekebilecek tarza sahip olan elmaslı takıların kullanımı da artmaktadır.
İlk olarak 1919 yılında Marcel Tolkowsky tarafından elmas kesimiyle oluşturulan pırlanta, hali hazırda çeşitli alternatifleriyle devam etmektedir. Antik mücevher tasarımlarında da kullanımı bulunurken ağır sanayi bölümlerinde de görülmektedir. Bilinen en genç elmas 1 milyar yaşında olurken dünyanın çekirdeğine yakın yerlerde bulunmaktadır. Bununla birlikte kabaca bir tarif yapılması gerekirse toplam elmasların üçte biri değerli taş statüsüne sahip olan daha ziyade mücevher olarak değerlendirilmektedir. Geriye kalan üçte ikilik kısım endüstriyel çalışmalarda kullanılmaktadır.