Sensör Nedir? Trandüser Nedir? Sensör Çeşitleri Nelerdir?
Sensör Nedir?
Sensörler kontrol sistemlerinin sıcaklık, nem, basınç gibi değerlerin algılanmasını sağlayan elemanlarıdır. Bir başka ifadeyle fiziksel ortam değişikliklerini algılayan cihazlardır. Sensörler elektronik devrelerden yapıldığı için sensör-transdüser kavramı genelde bir biri yerine kullanılır. Her sensör bir transdüser değildir, ama her transdüser bir sensör bulundurur. Transdüser bir enerji formunu diğer bir enerjiye çeviren yapılardır. Daha çok algılanan bilgiyi elektrik enerjisine çeviren elemanlardır.
Sensör Çeşitleri
Sensörler genel itibariyle ikiye ayrılırlar. Bunlar;
- Giriş büyüklüklerine göre sensörler
- Beslenme ihtiyacına göre sensörler
Önerilen Yazı: Bobin Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Çeşitleri
Giriş Büyüklüklerine Göre Sensörler:
- Mekanik sensörler: Uzunluk, alan, kuvvet, moment, basınç, hız, ivme gibi mekaniksel değişiklikleri algılayan sensör sınıfıdır.
- Termal sensörler: Sıcaklık, ısı akışı gibi termal değişiklikleri algılayan sensör sınıfıdır.
- Elektriksel sensörler: Voltaj, akım, direnç, endüktans, kapasitans gibi elektriksel değişikleri algılayan sensör sınıfıdır.
- Manyetik Sensörler: Alan yoğunluğu, akım yoğunluğu, manyetik moment gibi manyetik sensör sınıfıdır.
- Işıma sensörleri: Yoğunluk, dalga boyu, polarizasyon, yansıtma ve göndermeyi algılayan sensörlerdir.
Önerilen Yazı: Biyosensör Nedir? Ne İşe Yarar?
Beslenme İhtiyacına Göre Sensör Çeşitleri:
- Aktif Sensörler: Enerji kaynaklarına ihtiyaç duymadan çalışa bilen sensördür. Ölçülen değere göre bir sinyal üretirler. Termokupl, güneş hücreleri örnek verilebilir.
- Pasif Sensörler: Enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar. Ölçülen değerlere orantılı direnç, kapasite ve endüktans değişimi olur.Bu değişimleri elektriksel sinyale dönüştürüp yükseltirler. LDR,NTC,PTC, fotodiyotlar örnek verilebilir.