Jet Motoru Nedir? Nasıl Çalışır?
Jet Motoru Nedir?
Jet motoru kavramından önce genel bir motor kavramını açıklarsak; bir enerji türünü mekanik bir işe dönüştüren makinelere genel olarak motor denir. Jet motoru diğer bir ifadeyle tepkili motor ise atmosferden aldığı havayı sıkıştırıp yakıtla yakarak ısıtan ve bu ısıtma sonucunda ortaya çıkan gazları hızla dışarı püskürterek, ters yönde bir itme gücü oluşturan motorlara denmektedir.
Oluşturulan güçlede motorun bağlı olduğu aracın hareket etmesi sağlanmaktadır. Bu motorlar, Newton’ın hareket yasalarına bağlı olarak geliştirilmiştir. Bu yasaya göre; her etki eşit büyüklükte ve ters yönde bir tepki doğurur. 1903’ten 1935’e kadar olan dönemde, uçakların itme sistemlerinde alternatif piston hareketli içten yanmalı motor ve pervane düzenekleri kullanılıyordu.
Önerilen Yazı: Scramjet Nedir? Özellikleri Nelerdir?
1935’de Hans von Ohain tarafından ilk jet motorlu uçak (jet uçağı) yapıldı. Jet motorlu uçaklar, diğer uçaklara göre çok daha hızlı ve çok daha yükseğe çıkabiliyor. Günümüzde birçok jet motoru çeşidi geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları; turbojet, turbofan, turboprop, turboşaft ve ramjettir.
Jet Motoru Nasıl Çalışır?
Günümüzün jet motorlarının esası olan gaz türbini ilk defa 1791 yılında John Baber tarafından tasarlandı. İlk başarılı uygulama ise 1911’de Alfred Büchi tarafından tasarlanan türboşarjörlerin Brow-boveri firması tarafından îmâli ve 1916da uçaklarda kullanılmaya başlanmasıyla gerçekleştirildi. Gaz türbininin bir uygulaması olan turboşarjör motordan çıkan sıcak egzoz gazlarının bir türbini, türbinin de motorun yanma odasına sıkıştırılmış basınçlı hava gönderen kompresörü tahrik etmesiyle çalışır.
Önerilen Yazı: Ramjet Motor Nedir? Nasıl Çalışır?
Basınçlı havanın içine yakıt püskürtülmesi ile yanma sonucu ısınarak âniden genişleyen hava egzostan hızla çıkarken türbini de döndürür. Bu şekilde motorun gücü çok artar. Egzoz gazlarının jet tepkisinden uçakların tahrikinde faydalanmayı tasarlayarak ilk olarak gerçekleştiren kişi İngiliz Krallık Hava kuvvetleri pilotlarından Frank Whittle’dir. Whittle, 1930 yılında, bir gaz türbini ile bir difüzörü birleştirerek yaptığı jet motorunun patentini aldı.
1936 yılında turbojet adıyla da bilinen bu motorun geliştirilmesi ve îmâli için Power Jets Ltd. adlı bir şirket kurdu. 1939’da İngilizlerden önce Almanlar, 1937’de Hans von Ohain tarafından geliştirilen Hes 3B adlı jet motorunu ilk defa bir uçakta kullanarak Heinkel He 178 ile bir deneme uçuşu yaptılar. Fakat ilk başarılı uygulama Whittle tarafından geliştirilen Power Jet W.1 adlı jet motorunu kullanan Gloster G.49 uçağı ile 15 Mayıs 1941’de İngilizler tarafından gerçekleştirildi.
Jet uçakları İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru yaygın olarak kullanılmaya başlanmış ancak savaşın gidişatına bir etkileri olmamıştır. Savaş sırasında en başarılı uygulama ise Messerschmitt Me 262 uçaklarıyla Almanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu uçaklarda Almanlar günümüzde kullanılan eksenel akışlı kompresörleri başarıyla uygulamışlardır. İngilizlerin gerçekleştirdikleri jet motorlarında ise merkezkaç kompresörler kullanılıyordu.
Jet,yakıt ve hava karışımının itmesi ile ilerlerken,yükselme ve inişleri nasıl ayarlanır.
Merhaba Muzaffer Bey,
Bununla ilgili yazılarımız mevcuttur.
1) “Uçaklar Pistte Nasıl Gidiyor? Nasıl Yön Değiştiriyor?: https://teknolojiprojeleri.com/teknik/ucaklar-pistte-nasil-gidiyor-nasil-yon-degistiriyor
2) “Uçaklar Yere İndikten Sonra Nasıl Durabiliyor?”: https://teknolojiprojeleri.com/teknik/ucaklar-yere-indikten-sonra-nasil-durabiliyor
yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Teşekkür ederiz