Newton’un Hareket Yasaları Nelerdir?

Newton’un Hareket Yasaları

Bu yazımızda Newton’un hareket yasalarını açıklayacağız. İlkokul yıllarından bu yana gördüğümüz Newton’un yasaları, Dünya’mızda ki birçok önemli durumu açıklamaya çalışmaktadır. Özellikle rijit cisim mekaniği, geçerliliği deneysel gözleme dayanan Newton’un üç hareket yasasını temel alınarak formüle edilir. Bu yasalar parçacığın, ivmesiz referans sisteminden ölçülen hareketine uygulanır. Newton’un hareket yasaları diğer adıyla kanunları üç adettir. Bunları alt tarafta sırasıyla açıkladık.

Newton’un 1. Hareket Kanunu

Karşınıza çıkacak ilk kanuna eylemsizlik kanunu denmektedir. Teknik olarak ifade edersek; başlangıçta durağan halde olan veya sabit hızla bir doğru boyunca hareket eden bir parçacık, dengelenmemiş bir kuvvet etki etmedikçe, bu durumunu korur. Yani bunu gözünüzde canlandırabilirsiniz. Örneğin bir cisim üzerine, hiçbir kuvvet etki etmezse o cismin hareketsiz kalması gerektiğini ya da hareket ediyorsa o harekette kaldığını düşünebilirsiniz. Burada kuvvet ifadesi, F büyüklüğü ve yönü ile belirlenen vektörel bir büyüklüktür. Net kuvvet cisme etki eden bütün farklı kuvvetlerin vektörel toplamıdır. Cisim kendine etki eden net kuvvet sıfır olduğunda dış etkenlerden soyutlanmış olur.

F = 0

Önerilen Yazı » Isaac Newton Kimdir? Buluşları Nelerdir?

Newton’un 2. Hareket Kanunu

Cisme etki eden ivme, ona etki eden bileşke kuvvet ile doğru orantıya sahiptir. Lakin cismin kütlesi ile ters bir orantıya sahiptir. Üzerinde dengelenmemiş bir F kuvvetinin etkidiği bir parçacık, kuvvetle aynı doğrultuda ve büyüklüğü kuvvetle doğru orantılı olan bir a ivmesi kazanır. Bu aynı zamanda bir parçacık üzerine etki eden dengelenmemiş bir kuvvetin, parçacığın lineer momentumunun değişim hızıyla da orantılı olduğunu gösterir.

F kuvveti m kütleli bir parçacığa uygulanıyorsa, bu kanun matematiksel olarak;

F= ma olarak gösterilir.

Newton’un 3. Hareket Kanunu

Newton’un 3. yasası ise belki de doğada sıklıkla gördüğümüz bir gerçeği açıklamaktadır. Her etki bir tepkiye neden olmaktadır veya tam tersi de doğrudur. Yani iki parçacık arasındaki karşılıklı etki ve tepki kuvvetleri birbirine eşittir. Ancak birbirlerine göre ters işaretlidir. 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir