Isaac Newton Kimdir? Hayatı, Buluşları Nelerdir?
Isaac Newton Hayatı ve İcatları
Isaac Newton gözlerini 1642 yılı Noel gününde Woolshrope, Lincolnshire’da açtı. Bir İngiliz çiftçi ailesinin oğlu olarak doğdu. Babası o doğmadan 3 ay önce vefat etmişti. Üç yaşındayken annesi ikinci kez evlenince Newton’un bakımını anneannesi üstlendi. Newton, naif bir çocuktu. Diğer yaşıtları gibi güçlü, canlı ve hareketli bir yapıya sahip değildi. Arkadaşları oyunlar oynarken o, zamanının büyük bir kısmını su çarkları ve güneş saatleri yaparak geçiriyordu.
İlköğrenimini oturdukları bölgedeki okullarda tamamladı. On iki yaşında Grantham’da King’s School’a yazılan Newton, bu okulu 1661 yılında bitirdi. Aynı dönem annesi ikinci kocasının da ölümü üzerine Woolshrope’a geri döndü. Newton artık annesi ile birlikte yaşamaya başladı. Annesi, onu yanından ayırmak istemiyordu zira babasından kalan çiftliği onun yönetmesini arzu ediyordu. Fakat daha çocukluğundan itibaren Newton’un zekasının farkında olan dayısı William, annesini Newton’u üniversiteye göndermeye ikna etti.
Önerilen Yazı: Canan Dağdeviren Kimdir?
1661 yılında Newton, Cambridge’deki Trinity College’e başladı. Newton’un matematik öğretmeni ilahiyatçı ve ünlü matematikçi Isaac Barrow’du. Barrow, Newton’un zekasının ve yeteneğinin farkındaydı. Değerli hocasından aldığı bu dersler Newton’u diferansiyel ve integral hesabı bulmaya ve bu alanda çalışmaya yöneltti. Newton, Cambridge Üniversitesi’ne gitmeden önce Rene Descartes analitik geometriyi, Johannes Kepler kendi adıyla anılan üç kanundan ikisini bulmuştu. Bu gelişmeler lsaac Newton için temel oluşturmuştu.
Isaac Newton’un Eğitim
1665’te bu okuldan lisans derecesini aldı. Lisansüstü çalışmalarına başlayacağı sırada çıkan veba salgını sebebiyle üniversite kapatıldı. Newton’da salgından korunmak amacıyla annesinin çiftliğine gitti. Çiftlikte geçen iki yıl süresince en önemli buluşlarını gerçekleştirdi. 1667’de Trinity Kolej’e öğretim üyesi olarak döndüğünde diferansiyel ve integral hesabın temellerini atmıştı. Ayrıca beyaz ışığın renkli bileşenlerine ayrıştırılabileceğini bulmuştu. Ayrıca cisimlerin birbirlerini, uzaklıklarının karesi ile ters orantılı olarak çektiklerini saptamıştı. Fakat diferansiyel ve integral hesabı 38 yıl sonra yayınladı.
Önerilen Yazı: Marie Curie Kimdir?
Newton 1669 yılında henüz 27 yaşındayken Cambridge Üniversitesi’nde matematik profesörlüğüne getirildi. 1671’de ilk aynalı teleskobu yaptı. Bir yıl sonra Royal Society üyeliğine seçildi. Royal Society’e sunduğu renk olgusuna dair bildirisinin yoğun şekilde eleştirilmesi üzerine Newton bilim dünyasıyla bağlarını kopardı. 1675 yılında optik konusunda iki bildiri hazırladı fakat bunlar da yeni tartışmalara yol açtı. İngiliz bilim adamı Robert Hooke makalelerdeki bazı sonuçların aslında kendi buluşu olduğunu, Newton’un bunları sahiplendiğini iddia etti. Tüm bu tartışma ve eleştiri ortamı Newton’un geri çekilmesine ve altı yıllık bir sessizliğe bürünmesine neden oldu.
Isaac Newton’un Yapısı
6 yıl sonra ise astronom ve matematikçi Edmond Halley’in dostane gayretleri ve teşvikiyle bilimsel çalışmalarına yeniden başladı. Newton yaptığı araştırma ve deneyler sonucunda “Hareket Kanunları”nı buldu fakat hemen yayınlamadı, araya uzun yıllar girdi. Yine “Yerçekimi Genel Kanunu”nu da yayınlamak için uzun süre bekledi. Bu denli geç yayınlamasının nedeni Newton’un çekingen karakteriyle de ilgiliydi.
Çalışmalarına karşı gelecek itiraz ve eleştirilerle uğraşacak bir yapıda değildi. Newton’un bu buluşları yaptığı yıllarda Gottfried W. Leibnitz de aynı konularla ilgili çalışmalar yapıyordu. Leibnitz ve Newton ortak çalışmaya ve buluşlarını yardımlaşarak geliştirmeye başladılar. Birbirlerinin özelliklerini iyi bilmeleri ve birbirlerine saygı duymaları birlikte çalışmalarını kolaylaştırdı. Newton’un en önemli buluşları olan diferansiyel ve integral hesap neticesinde pek çok konuda çok önemli mesafeler alındı.
Ünlü fizikçi P. Berkeley bu kavramlar için şöyle söylemişti:
“Diferansiyel ve integral hesap her kapıyı açar. Bu öyle bir anahtardır ki onun sayesinde modern matematikçiler, geometrinin ve sonuç olarak doğanın sırlarını keşfeder.”
Önerilen Yazı: Oral Büyüköztürk Kimdir?
Isaac Newton’un Eserleri
Method De Motu Corporum in Gyrum (1684)
Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687): Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri 3 ciltlik bir çalışmadır. Kitap Latince basılmıştır. Klasik mekaniğin temellerini oluşturan Newton’un Hareket Kanunlarını ve Kütle-çekim Kanunu da içerir.
Opticks (1704): Kitap, merceklerle görüntü oluşumu, gözün çalışma yöntemi, yansıma ve kırınım hesapları, beyaz ışığın tayfın renklerine ayrılması, gökkuşağının renkleri, yansıma teleskobunun yapımı gibi konuları içerir. Bunların dışında kan dolaşımı, sindirim, bilimsel yöntemler, Nuh Tufanı, Dünya’nın yaratılışı gibi konulara da yer verilmiştir. Kitap İngilizce olarak basılmıştır.
Arithmetica Universalis (1707)
An Historical Account of Two Notable Corruptions of Scripture (1754)
Newton İncil’deki kutsal üçlemeye karşı çıkan kronolojik bir eser de yazmıştır.
- Hareket yasaları
- Gravitasyon yasası
- Hidromekanik yasası
- Newtonian akışkan
- Soğurma yasası
- Newton halkaları
- Emisyon teorisi
- Newton teleskobu
- Calculus -Binom serileri
- Newton metodu
- Newton-Cotes formülü
- İnterpolasyon formülü
Newton bilimde çığır açan bu buluşlarının yanı sıra, ateizmi reddeden yazılarda yazmıştır. “Yaratılış tek bilimsel açıklamadır.” düşüncesini savunan Newton, daima, mekanik evrenin kendi deyimiyle “bu hiç durmaksızın çalışan dev saatin” ancak güçlü ve üstün akıl sahibi bir Yaratıcı’nın eseri olabileceği gerçeğine inanmıştır ve bunları Principia Mathematica adlı eserinde ifade etmiştir. Newton, pek çok bilim adamının aksine oldukça rahat ve mutlu bir yaşam sürdü. Yaşadığı dönemde de itibar gördü. Newton 1727 yılında 85 yaşındayken Londra’da öldü. Isaac Newton, borsanın şatafatlı zamanlarından çok etkilendi ve kısa yoldan zengin olma hayalleri kurdu ama bir hata yaptı. Borsaya düşmenin yakın olduğu ama havada borsanın inanılmaz yükseleceğini söyleyen haberlerle dolu olduğu bir zamanda girdi. Ne yazık ki kısa süre içinde büyük bir varlığını kaybetti.
Kaynağımız nedir acaba ?:D
Merhabalar Melisa Hanım,
Çeşitli ders notlarını karıştırarak yazıyoruz. 🙂
Gerçekten açıklayıcı ve bilgilendirici fen projede kullandım 100 aldım çok teşekkürler elinize emeğinize sağlık…
(7. Sınıfım)