Louis Pasteur Kimdir? Hayatı, Buluşları Nelerdir?
Louis Pasteur Kimdir?
1822 yılının son günlerinden olan 27 Aralık’ta fakir bir ailenin evladı olarak dünyaya gelen Louis Pasteur, gelecekte Dünya’daki insanların yaşamlarını değiştireceğinden habersizdi. Öyle ki hayatının ilk dönemlerinde maddi sıkıntılarıyla boğuşmuştur. Ailesinin fakir olmasından dolayı Fransa’nın Dole şehrinde yaşayamaz olmuşlardır. İleri de ünlü bir fizikçi ve kimyacı olmadan önce ilk uğraşıları resim alanında olmuştur.
Her ne kadar öğretmen olma hedefi bulunsa da 1847 yılında fizik ve kimya bölümlerinde doktorasını başarıyla tamamlamış ve profesör yardımcısı unvanını almıştır. Strasburg Üniversitesi’nde Kimya bölümü hocalığı yaparken diğer yandan da çalışmalarına devam eden Pasteur, birçok önemli buluşun altına imzasını atmıştır.
Önerilen Yazı: Nikola Tesla Kimdir? Hayatı, İcatları Nelerdir?
Pasteur ve Pastörizasyon
Louis Pasteur kimdir sorusunun cevaplarından belki de birincisi “pastörizasyon” işlemidir. Şarap başta olmak üzere bira, sirke, süt gibi ürünlerin mayalanma işlemlerinde bu yöntemin kullanılmasıyla tüm zararlı durumların da önüne geçilmiştir. Bu ürünlerin içerisinde var olan mikroorganizmaların neden olduğu tüm bulaşıcı hastalıkların giderilmesinde bu yöntem kullanılmaya başlanmıştır.
Bu sayede mikropların öldüğü tespit edilirken aynı zamanda devamlı kullanılan içeceklerin hastalıklara sebep olmadığı da görülmüştür. Pastörizasyon isimli bu işlemde süt 30 dakika boyunca 63 derecede kaynatılmaktadır. Karıştırılarak yapılan bu işlem sonrasında temiz olan cam kaplara alınmaktadır. Böylelikle kaynatılmayan sütlerin kullanım durumu da ortadan kalkmış olur.
Louis Pasteur hayatı boyunca üç büyük hastalıkla mücadelesini sürdürmüştür. Bunlardan birincisi şarbon olurken diğerleri tavuk kolerası ve kuduzdur. Çeşitli virüslerin yol açtığı bu hastalıkların bulaşıcı olmaları en büyük sorun işlevi taşımaktaydı. Bundan dolayı dekanlıktan istifa ederek çalışmalarını çok daha yoğunlaştırmıştır. 1879 yılında şarbon aşısını bulmuştur. Bu sayede hastalığın önemli oranda azalması sağlanırken araştırmalarla işe yaradığı da ortaya çıkmıştır.
Önerilen Yazı: Aziz Sancar Kimdir? Hayatı, Eserleri Nelerdir?
Kuduz Aşısı
Çalışmalarına devam eden ünlü kimyager Pasteur, kuduz köpekler üzerine de çalışmalar yapmaya devam etmiştir. Kuduz aşısını da bulmuştur. Ancak kullanımı 6 Temmuz 1885 tarihinde bir çocuk üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kuduz köpek tarafından ısırılan küçük bir çocuğun var olduğu haberini alan Pasteur, aşıyı kullanıp kullanmama konusunda tereddüt etmiştir. Çünkü aşının nasıl bir etkiye sahip olduğunu tam olarak bilmemekteydi. Ancak doktorların çocuğun bu şekilde hayatta kalamayacağını söylemesi üzerine ilk kez kuduz aşısını kullanmıştır.
Aşı sayesinde çocuğun iyileşmesi ise kuduz hastalığının artık çözümlü olduğunu ortaya koyar. Pasteur tarafından geliştirilen bu kuduz aşısından önce yapılan uygulama ise ateşle ilgiliydi. Kuduz köpekler tarafından ısırılan bölgenin tespiti sağlanır, kızgın demirin bölgeyi yakmasıyla hastalık geçirilirdi. Bu durumda insanların birçoğunda yanıkların oluşmasını beraberinde getiriyordu. Her ne kadar vahşice olsa da mecburiyetten yapılan bu uygulama kuduz aşısının bulunmasıyla da ortadan kalktı.
Pasteur İstanbul’da
1887 yılında Pasteur Enstitüsü kurularak bulunan aşıların yaygınlaştırılması ve çalışmaların devam ettirilmesi sağlandı. 1895 yılında ölmeden önce İstanbul’da ortaya çıkan Kolera salgınıyla mücadele içinde Sultan Abülhamit, Pasteur’i çağırdı. Pasteur buluşları kavramını ortaya atarak bilim dünyasına önemli katkılar sunan kimyager, Notre Dame Kilisesi’ne gömülmüştür.
Pasteur Eserleri
Kuduz Aşısını bularak salgın hastalığın yayılmasını önleyen bilim insanı aynı zamanda kolera salgınlarına karşı da çeşitli buluşlara imza atmıştır. Birçok farklı coğrafyayı esir alan bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmiş, pastörizasyon işlemini bularak bazı gıda ürünleri içindeki mikroorganizmaların öldürülmesini sağlamıştır. Bu sayede hastalıkların önemli oranda azalmasına da katkı yapmıştır.