Temperli Cam Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Çeşitli kullanım alanlarına sahip olan normal camlarla kıyaslandığında çok daha güçlü olan temperli cam, kırılmalara karşı da dayanıklı bir yapıdır. Hali hazırda güçlendirilmiş cam olarak da tanımı yapılabilen bu cam çeşidinde birçok önemli özellik vardır. Çok zor olan kırılma durumlarında bile çok küçük parçalara ayrılması ve parçaların keskin olmaması da yaralanmaları ortadan kaldırmaktadır. Bu özelliğinden dolayı daha güvenli bir cam olarak da tanımlanabilir. Klasik camlara göre 5 kat dayanıklı olan temperli camın ısıya karşı da etki gücü yüksektir.

Temperli Cam Nasıl Yapılır?

Özellikle bazı sektörler için özel olarak üretilen güçlendirilmiş camlarda temperleme işlemleri yapılmaktadır. 600 derecede ani olarak havayla soğutulması temperleme işlemi olarak açıklanmaktadır. Böylelikle sıcaklığın azalması sonucunda yüzey çok daha sert hale gelmektedir. Dış kısımlarında sertleşmenin çok daha önce olması da yüzeylerde basıncın oluşmasını beraberinde getirir. Isıl işlemler neticesinde camın hacmi, rengi değişmediği gibi aynı zamanda kesme veya taşlama gibi işlemlerin yapılabilmesi de söz konusu değildir.

Önerilen Yazı » Araba Camları Nasıl Parçalanmıyor?

Mekanik olarak yapılacak testlerin başında “Yüksekten Bilye Düşürme Deneyi” gelmektedir. Böylelikle işlemin başarılı olup olmadığı da denenmektedir. 500 gram ağırlığındaki bir bilyenin 2 metre yükseklikten düşmesiyle birlikte kırılma durumu olmamaktadır. 300 dereceye kadar ısıl şoka dayanabilmesi için camların temperlenmiş olması gerekir. Klasik normal camlar ise maksimum 40 derecenin altında ısıl şoka uğrayabilir. Aksi halde kırılır. Bazı durumlarda kısmi temperleme işlemleri de yapılabilmektedir.

Dış zorlamalar ve ısıl gerilmelere karşı dayanıklı olurken kırılmalarında daha büyük parçalara ayrıldıkları görülmektedir. Ancak kalite seviyesi özelinde bir farklılık olmazken kullanım alanlarına göre tercih edilmektedir. Kısmi olabilmesi için yapılan uygulamaların tek farkı soğutma işleminin çok daha yavaş olmasıdır. Böylelikle camların yüzeylerinde gerçekleşen gerilme daha az olurken kırılabilme riski de çok daha düşük ihtimalli hale getirilmektedir. Özellikle güvenlikli yapı oluşturulma aşamalarında tercih edilen kısmi temperlenmiş camların zarar alma durumu da çok daha zor olmaktadır.

Önerilen Yazı » Isıl İşlem Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Temperli Cam Ne İşe Yarar?

Tüm ağır işlemlerde kullanılan temperli cam ne işe yarar sorusu da farklı şekillerde yanıtlanabilir. Özellikle binaların dış cephelerinde kullanıma çok daha uygun olmaktadır. Sert darbelere karşı her zaman dayanıklı olunurken ısıya karşı dayanıklılığı da fırın kapaklarında tercih edilmesi sonucunu getirir. Otomobillerin camlarında da temperli cam kullanımı söz konusu olurken kırılma anlarında bile zarar görme durumlarını büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.

Duş ve küvetlerin camları, cam mobilyalar, camdan yapılma korkuluklar, pişirilme tepsilerinde temperli cam kullanımı olduğu görülmektedir. Günlük hayatta kullanılan birçok eşyanın temperli cama sahip olduğu söylenebilirken dayanıklılık ve ısıya karşı güç durumu gerekliliklerinde kullanımı tercih edilmektedir. Gıda sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin, işletmelerin sahip oldukları tüm mutfaklarda temperli cam kullanımı vardır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir