Canan Dağdeviren Kimdir?

Canan Dağdeviren Kimdir? Hayatı ve Buluşları

Birçok başarılı bilim insanı ülkemizden çıkıyor. Bunlardan birisi de Sivas’tan Amerika’nın en iyi üniversitesine uzanan hikayesiyle Canan Dağdeviren. Canan Dağdeviren, 2007 yılının Haziran ayında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra tam burslu olarak girdiği Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Programı’nda yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamladı. Ardından 2009 yılında ilk defa verilmeye başlanan Fulbright Doktora Bursu ile The University of Illinois at Urbana, Champaign’de (UIUC) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde doktora eğitimine başladı.

Prof. John A. Rogers danışmanlığında fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir, giyilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaptı. Doktora derecesini Aralık 2014’te aldı. Eylül 2014’te başladığı doktora sonrası çalışmalarını ise şu ana kadar tarihte çalışmalarına en çok referans verilmiş mühendis olan Robert Langer ile MIT’te sürdürüyor. Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliğine Türkiye’den seçilen ilk bilim insanı olan Dr. Dağdeviren, Temmuz 2015’ten beri bu görevine de devam ediyor.

Önerilen Yazı: Prof. Dr. Feryal Özel Kimdir?

Kendi Enerjisini Üreten Kalp Pili

Canan Dağdeviren’i ülkemizde duymamızı sağlayan çalışması insan vücuduna kalıcı olarak yerleştirilebilecek piller üzerinde çalışıyor olmasıydı. Canan Dağdeviren’in üzerinde çalıştığı ve tasarlayarak tamamladığı bu çalışma özellikle kalp hastalarını yakından ilgilendiriyordu. Bu çalışmasıyla kalp pili yerine akciğerin ve diyaframın hareketinden elektrik enerjisi elde eden ve bu enerjiyi depolayan, esnek ve çok ince bir piezoelektrik entegre malzeme geliştirdi. İnsan vücuduyla uyumlu plastik bir yüzeye tutturulan bu malzemenin kalınlığı ise bir saç telinin yüzde biri kadar oldu. Ayrıca esnek yapısıyla katlanıp bükülebiliyor. 

Arizona Üniversitesi Sarver Kalp Merkezi ile yürütülen ortak çalışmada geliştirilen esnek alet, kalplerinin büyüklüğü insanınkine yakın olan koyun, dana ve domuz üzerinde başarıyla denendi. Ayrıca canlı metabolizmasıyla uyumunu kanıtlamak amacıyla yapılan kontrol deneyinde, fare kas hücrelerinin alet üzerinde sorunsuz büyüyebildiği görüldü. 20 milyon kere katlanıp büküldüğünde dahi mekanik olarak sağlamlığını koruyabilen alet, 3,8 voltluk pile enerji depolayabiliyor. Tamamen esnek, kâğıt gibi katlanabilir ve bükülebilir alet, kıvrımlı hatlara sahip organlara bile uyum gösterebiliyor. Bu sayede enerji verimliliği yüksek ve organların hareketini sınırlamayan bir sistem oluşturulmuş oluyor.

Önerilen Yazı: Bilim Adamı: Alper Bozkurt Kimdir?

Günümüzde kullanılan kalp pillerinin ömürleri 5-7 yıl ve pilin işlevini yitirmesi durumunda bütün mekanizmanın riskli bir ameliyatla değiştirilmesi gerekiyor. Bu çalışmayla geliştirilen cihaz kalp, akciğer veya diyafram ile kalp pili için gereken enerjiyi üretiyor. Bu sayede kalp pillerinin değiştirilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırarak hayatlarını bu pillerle devam ettiren insanların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar veren bu projenin insanlar üzerinde de en kısa zamanda denenmesi planlanıyor.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir