Mekanik Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Mekanik, fizik bilimlerinin, cisimlerin durağan halini veya kuvvet etkisi altındaki hareketlerini inceleyen dalı olarak tanımlanabilir. Genel olarak, bu konu üç dala ayrılır; rijit cisim mekaniği, şekil değiştiren cisimler mekaniği ve akışkanlar mekaniği.
Rijit cisim mekaniği, mühendislikte karşılaşılan bir çok yapısal, mekanik veya elektrikli aygıt türünün tasarımı ve analizi için uygun bir temel oluşturan kavrama verilen bir addır. Ayrıca rijit cisim mekaniği, şekil değiştiren cisimlerin mekaniği ve akışkanlar mekaniğinin incelenmesi için gerekli olan altyapının bir parçasını oluşturur.
Önerilen Yazı » Teknik Bilgi Kütüphanemiz
Rijit Cisim Mekaniği
Statik ve dinamik olarak ikiye ayrılır. Statik, cisimlerin dengesini inceler, yani durmakta olan veya sabit hızla hareket eden cisimleri ele alır; dinamik ise cisimlerin ivmeli hareketini inceler. Statik, dinamiğin ivmenin sıfır olduğu özel bir durumu olarak görülebilmektedir.
Şekil Değiştiren Cisimlerin Mekaniği
Diğer adıyla mukavemet ise kuvvetlerin tesiri altındayken üzerinde şekil değişikliği meydana gelen, kuvvetlerin etkisi kalktıktan sonra eski şeklini alan elastik cisimlerin mekaniğidir. Teknik alanda kullanılan malzemelerin çeşitli yüklere dayanması için gerekli hesap esaslarını inceler.
Akışkanlar Mekaniği
Akışkan olarak adlandırılan maddelerin (genel olarak sıvılar ve gazlar, bunların dışında da bazı diğer maddeler) fiziksel davranışlarını inceleyen bilim dalıdır. Başlıca akışkan statiği ve akışkan dinamiği olmak üzere ikiye ayrılır.