İkinci Deri Nedir? Nasıl Yapılıyor? Ne İşe Yarıyor?
İkinci Deri Nedir?
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Massachusetts Hastanesi, Living Proof kozmetik ürünler firması ve Cambridge Üniversitesi Olivo Laboratuvarları’ndan uzmanların geliştirdiği bu özel malzeme Nature Materials’ta elektronik ortamda tanıtıldı.
Silikon tabanlı bir polimer olan yeni malzeme deri üzerinde incecik, görünmez bir tabaka oluşturuyor ve genç, sağlıklı bir cildin mekanik ve elastik özelliklerini yansıtıyor. Derinin üzerine kaplanabilen bu “ikinci deri” göz altı torbalarını düzeltiyor ve derinin nemini koruyor. Araştırmacılar bu yeni malzemenin üretimi için 100’ün üzerinde polimerle çalışmış. Bu polimerlerin hepsi sıralı silikon ve oksijen atomlarından oluşan bir kimyasal yapı olan siloksan içeriyor ve “çapraz bağlı polimer tabakası” (XPL) adı verilen bir ağ oluşturabiliyor.
Deriye Uygulaması İki Aşamada Oluyor
Araştırma ekibi tüm bu polimerleri deneyerek sağlıklı deriye en çok benzeyen ve onun özelliklerini en iyi taşıyan malzemeyi sonunda bulmuş. Yeni malzemenin deriye uygulanması iki aşamada gerçekleşiyor. İlk olarak deri üzerinde istenilen bölgeye polisiloksan bileşenlerinden oluşan şeffaf bir krem sürülüyor. Ardından bu ilk tabakanın üzerine, polimerin güçlü çapraz bağlar oluşturmasını sağlayan yine kremsi yapıda bir platin katalizör sürülüyor.
Önerilen Yazı: Yediğin Peynirin Türüne Göre Rüya Görmek!
Bu iki kimyasal madde arasındaki etkileşim sonucunda deri üzerinde 24 saat bozulmadan kalabilen ince ve pürüzsüz bir “ikinci deri” oluşuyor. Yaşlandıkça derimiz sıkılığını ve esnekliğini kaybediyor. Güneş ışınlarının verdiği zararlar da cabası. Tüm bunlar deriyi sıcaklık değişimlerine, toksinlere, yaralanmalara, mikroorganizmalara ve radyasyona karşı daha savunmasız hale getiriyor.
Yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olan malzemenin yalnızca daha kırışıksız bir görünüm için değil, aynı zamanda ileride yapılacak yeni çalışmalar sonucunda egzama gibi deri hastalıklarının tedavisi için ilaçlar geliştirilmesinde ve güneşin morötesi ışınlarına karşı korunmak için de kullanılması planlanıyor. Sahip olduğu özellikler sayesinde ürün gelecekte hem kozmetik hem de tıbbi uygulamalarda yer alacak gibi görünüyor.