Vakum Tüpü Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Vakum Tüpü Nedir?    

İlk olarak 1904 yılında John Fleming tarafından icat edilmiş bir ürün olan vakum tüpü, yıllar boyu akım kontrolörü olarak kullanılageldi. Akım yükseltici ve doğrultucu olarak kullanılmasıyla birlikte temelinde ise termiyonik emisyon bulunur. Hali hazırda farklı alanlarda kullanımı söz konusu olurken ampul şeklindedir.

Vakum Tüpü Ne İşe Yarar?

Elektron akışı elde edilerek performans gösterir. Bunun için plaka ısıtılma olayı gerçekleştirilir. Elektron yaymasının ardından bu elektronlar uzak olan plakaya doğru gider. Böylelikle tek yönlü elektron akışı da bu şekilde tamamlanır. En basit vakum tüpü ise diyot valf olurken anot ve katot adında iki elektrot vardır.

Katot elektrot ısıtılması için ise teller yer alır. Tellerin havasının alınmış olmasından dolayı vakum tüpü isimi verilmiştir. Isıtıcı tellere bağlı bir güç kaynağı bulunduğu gibi işlemler bu sayede yapılır. Serbest elektron yayma başlarken pozitif gerilim sonucunda anot çok daha yüksek bir potansiyel içermiş olur. Gerilim olan düşük potansiyelden yüksek potansiyele geçiş yapan elektronlarla akım kazanılmış olur. Vakumlu cam çerçeve içinde bu akım durumunun oluşması çok daha kolay olmaktadır. Vakum uygulanmasının ana sebeplerden başlıcası ise içerde var olan gaz moleküllerinin elektron üzerindeki etkisini kırmaktır. Elektron akışının daha az olmasının engellenmesi için vakum farkı kendisini gösterir.

Vakum Tüpü Özellikleri

İçe içe geçmiş iki cam tüpten meydana gelen vakum tüpü, büyük tüpün alt bölümünün kapalı olmasıyla işlevini yerine getirir. İki tüp arasında sıkışan hava ise büyük tüpün altından emilme işlemiyle atılır. Elektrik ve manyetik alanların kullanımı söz konusudur. Elektrot hareketleri kontrol edilerek işlevsellik kazandırılır. Çok daha farklı ürünlerin etkisiyle kullanımı artmasına rağmen günümüzde ise geride planda kalmıştır.

Özellikle telsiz ve radyoların gelişmelerini sağlayan bir unsur olmasının yanı sıra transistör kullanımı ise tüm tarihi evreyi değiştirmeye yetti. 23 Aralık 1947 yılında geliştirilen ilk transistör replikası hali hazırda cam korucunun içerisinde müzede sergilenmeye devam etmektedir. Lambalı cihazların sonunun geldiğine de işaret etti. Ancak yine de kullanım alanları daralmış olan vakum tüpü avantajlarının olmadığını söylemek de pek mümkün değildir. Bundan dolayı kullanımı konusunda belirgin olan alanlar vardır.

Vakum Tüp Kullanım Alanları

Hali hazırda güneş enerjisi ya da ısıtıcı sistemler özelinde vakum tüpü kullanımı görülür. Bununla birlikte cep telefonlarının günümüzdeki performansını sağlayan transisörlerin gerisinde kaldığını söylemek de yanlış olmayacaktır. Çünkü bu sistem çok daha küçük bir yapıda olurken aynı zamanda harcanan güç durumu da oldukça azdır. Vakum tüplerinin boyuttan ötürü birçok teknolojik cihazda kullanımı pek mümkün olmamaktadır. Ancak RF dönüştürücülerle birlikte mikrodalga fırınlarda vakum tüpü kullanımı devam eder. Müzik aletlerinde de ses dalgasının yükseltilmesi amacıyla kullanılagelir. Bazı duyarlı elektronik aygıtlarda da kullanımı olduğu bilinmektedir.

Önerilen Yazı: Kondansatör (Kapasitör) Nedir? Ne İşe Yarar?

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir