Enterkonnekte Sistem Nedir? Ne İşe Yarar?

Enterkonnekte Sistem Nedir?

Elektrik üretimleri farklı şekillerde gerçekleşirken sonrasında bunların güvenli şekillerde ulaştırılması hedeflenir. Tüketiciler için güvenli yollar dağıtım çeşitleri olarak isimlendirilirken şebekeler olarak da tanımlanmaları mümkün olmaktadır. Hali hazırda Dallı Şebekeler, Ring Şebekeler ve Ağ Şebekeleri ile birlikte Enterkonnekte Şebekelerde bu çeşitler arasındadır.

İnterconnect kelimesinden Türkçeye kazandırılan Enterkonnekte sistem işleyişinde üretim noktasından başlayan süreç kaliteli ve güvenli şekilde tüketicilere ulaşım sağlar. Enerji iletilmesi amacıyla kullanılan bağlantı tekniği olmasının yanı sıra paralel bağlı olarak tüm elektrik santralleri için kullanılır. Üretim ile tüketim arasındaki dengenin korunması ve oluşabilecek arıza durumlarında paralel bağlı sistem devreye girer.

Okuyabilirsiniz: Güneş Enerji Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Enterkonnekte Sistem Yapısı

Elektrik enerjisinin depolanmasının mümkün olmamasından dolayı devamlı olarak tüketicilere hızlı gönderim yapılması gerekir. Sürekli olması ve arızasız durumlar için en iyi sistem kullanımı olarak tanımlanması da mümkündür. Bununla birlikte Ülkenin tüm elektrik enerjisi ihtiyacının görülmesi amacıyla ortaya konulan enterkonnekte sistem bağlantıları tüm durumları kapsar. Elektrik santrallerinin tamamı ve trafo merkezleriyle birlikte tüm aboneler arasında kurulmuş geniş çaplı bir sistem işleyişini de ifade eder. Sürekli beslenme sunan sistemin bozulma ve arıza durumlarına karşı da hızlı çözümler getirmesi daha pratik yapıda olması tercihleri etkiler.

Enterkonnekte Sistem Ne İşe Yarar?

Enterkonnekte sistem bağlantısı elektrik iletiminin çok daha büyük sorunlar oluşturmamasını sağlamak amacıyla değerlendirilir. Hali hazırda trafo merkezlerinin birbirine bağlı olması da bu durumu açıklar. Trafo merkezlerinde olası problemli durumlarda beslediği bölgelerin enerjisiz kalma durumu ortaya çıkar. Bu durumda ise diğer trafo santrallerinin enterkonnekte sistem bağlantısıyla paralel işleyişi olmasından ötürü enerji temin durumları devam eder. Böylelikle herhangi bir santral arıza durumlarında bile diğer santraller hızlı bir şekilde o bölgeye de enerji temini sunar. Hiçbir kayıp durumu olmadan kaliteli ve güvenli bir şekilde elektrik iletimi bu sistem sayesinde bu şekilde mümkün olur.

Okuyabilirsiniz: Kompanzasyon Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Tüm sistemlerde olduğu gibi hem avantajları hem de dezavantajları olduğu ise bilinmelidir. Kesintisinin az olması ve besleme durumunun süreklilik arz etmesi de en önemli hususlarının başında gelir. Bununla birlikte çok daha ekonomik bir şekilde kapsamlı bir elektrik iletimi bu sistemle gerçekleştirilebilir. Büyük santrallerin var olmasından ötürü de verim alma açısından en iyi şebeke seçimi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ancak tüm bunlara karşın kısa devre akımını sorunu da söz konusudur. Çok sık bir şekilde kısa devre akımları olabilmektedir. Bunların iyi bir şekilde hesaplanarak anında müdahalede bulunulması şarttır. Aksi durumda çok daha büyük problemlerin ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Türkiye özelinde Enterkonnekte Sistem merkezi Ankara’nın Gölbaşı ilçesindedir. Milli Yük Tevzi İşletme Müdürlüğü bünyesinde sistem yönetilirken birçok ülke bağlantısı da bulunur. Gürcistan, Bulgaristan gibi sınır komşuları içinde bağlantıların sorunsuz devam ettirilmesi gerekir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir